Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

czwartek, 26 stycznia 2017

Tortowa kostka owocowa



Mój ideał pysznego tortowego ciasta, wilgotne i dobrze nasączone blaty kakaowe, śmietanowo-owocowa masa i orzeźwiająca galaretka z owocami.  Smakuje dobrze o każdej porze roku, teraz wykorzystałam do niej owoce zebrane latem, w sezonie można użyć świeżych. 
W niczym nie przypomina ciężkich ciast na maśle, jest tak pyszna, że naprawdę ciężko jej się oprzeć.
 Doskonała jako niedzielne ciasto czy świąteczny wypiek.


Składniki:

Ciasto kakaowe:
5 jajek
1.5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
1 szklanka cukru +1/2 szklanki
4 łyżki ciemnego kakao
3/4 szklanki oleju
1/2 szklanki wody

Krem owocowy:
35 dag mrożonych owoców malin i jeżyn
1 łyżeczka soku z cytryny
¾ szklanki cukru
2 łyżki wody
½ litra śmietany 30%
25 dag sera mascarpone
4 łyżki konfitury jeżynowej lub malinowej

Poncz:
3/4 szklanki domowej owocowej nalewki u mnie porzeczkowa
150 ml przegotowanej wody

Wierzch:
20 dag mrożonych  malin i jeżyn

Sposób wykonania ciasta:


CIASTO: 
Olej, wodę, szklankę cukru oraz kakao umieścić w rondlu i zagotować, mieszając do rozpuszczenia się cukru, wystudzić. Białka jaj ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania 1/2 szklanki cukru, następnie dodać żółtka i ubić do otrzymania kremowej lśniącej pianki, wlać całą ostudzoną mieszankę kakaową i wymieszać mikserem na minimalnych obrotach. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą dodać do masy i wymieszać szpatułką do połączenia tak aby nie naruszyć struktury piany.
Wylać ciasto do wyłożonej pergaminem blachy-samo dno, boków nie natłuszczać-  o wym  25/30 cm.
 Piec 35- 40 minut w temp 175*c  do tzw -do suchego patyczka, studzić przy otwartych drzwiczkach. Po wystudzeniu przekroić wzdłuż na 2 blaty.


KREM OWOCOWY:
W garnku wymieszać owoce z cukrem, podlać dwoma łyżkami wody, zagotować, wlać sok z cytryny, gdy owoce zaczną się rozpadać, zmiksować blenderem.  Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie po 5 minutach odcisnąć dodać do gorącej masy owocowej, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia żelatyny. Masę wystudzić.

Dobrze schłodzoną kremówkę połączyć z mascarpone i zmiksować na sztywny krem, dodać tężejącą masę owocową, zmiksować tylko do połączenia.

Jeden blat kakaowego ciasta nasączyć połową ponczu-nalewkę wymieszać z wodą, posmarować cienko konfiturą owocową, wyłożyć ¾ części kremu, przykryć drugim blatem, nasączyć wyłożyć resztę kremu lekko docisnąć.

Galaretki z owoców leśnych rozpuścić w 700 ml wody, do wystudzonych ale płynnych, wsypać mrożone owoce, zamieszać.
 Pilnować go od tej chwili galaretka szybko tężeje, ścinającą się wylać na wierzch ciasta. 
Włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc.


Słodkich wypieków.

Uwaga: Zamiast żelatyny w listkach można dać zwykłą, 1 listek równa się 1 łyżeczce zwykłej.

Pozdrawiam!







11 komentarzy:

  1. Wspaniałe ciasto Agatko :)pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bajecznie smacznie :) Aż się pośliniłam :) Pyszności! <3 <3 <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie świetne, kolorowe ciacho no i owocowe :) Super :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności. Obserwuję z przyjemnością. :)
    mój blog

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm... wygląda bardzo delikatnie i apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie się to ciacho prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie ciasto przypomina mi lato w środku zimy, ach... ale bym zjadła kawałeczek

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo smakowicie wygląda. Pycha :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasto wygląda super apetycznie.Kobietki jaki zestaw owoców jeszcze by pasował do wypieku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę że każde np truskawki,jagody,porzeczki.

      Usuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj