Składniki:
1 kg łopatki lub karkówki wieprzowej
Solanka:
(można pominąć, ale wtedy do marynaty dodać sól i marnować ok. 8 godzin)
- 3 łyżeczki soli peklującej (nada mięsu apetyczny różowy kolor)
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- łyżeczka świeżo utłuczonego pieprzu
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 l wody
Marynata:
- 2 cebule
- czosnek ok. 4 ząbki
- 0,5 świeżej papryczki chili lub łyżeczka zmielonej
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka papryki wędzonej lub słodkiej
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka oleju
Dokładnie rozpuścić sól w wodzie i dodać przyprawy.Umyte i osuszone mięso zanurzyć w solance i włożyć na co najmniej 8 godzin do lodówki. Po tym czasie mięso wyjąć, osuszyć i natrzeć przygotowaną marynatą. Obsypać pokrojoną w plastry cebulą.
Wersja szybka:
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 3 godziny, aż mięso będzie się rozpadać.
Wersja kilkugodzinna:
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i piec pod przykryciem przez około 6-7 godzin, następnie zwiększyć temperaturę do 180 i piec do zarumienienia. Na tym etapie najlepiej przewracac mięso kilka razy żeby równomiernie się przypiekło, ale nie przesuszyło.
Po upieczeniu mięso zostawić w brytfance w której się piekło i dwoma widelcami porozrywać na włókna. Zostawić aż wchłonie cały sos powstały podczas pieczenia.
Z tak upieczonej łopatki proponuję przyrządzić kanapkę à la maczanka krakowska. Potrzebujemy do tego bułki wodnej (jest miękka i bardzo lekka i fajnie nasiąka sosem z mięsa) i dodatków, u mnie były to ogórki kiszone, sałatka z czerwonej kapusty i sos majonezowo-musztardowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz