Translate

wtorek, 24 stycznia 2017

Pulled pork - szarpana wieprzowina

Pulled pork, czyli wieprzowina wolno pieczona, idealna do kanapki, ale można ją też podać normalnie do obiadu. Mięso przygotowane w ten sposób jest bardzo delikatne i rozpływa się w ustach.Przy wyborze kawałka wieprzowiny trzeba pamiętać, żeby nie był zbyt chudy, bo to właśnie tłuszcz sprawia, że mięso jest soczyste i pełne smaku, a nie suche.


Składniki:
1 kg łopatki lub karkówki wieprzowej

Solanka:
(można pominąć, ale wtedy do marynaty dodać sól i marnować ok. 8 godzin)
  • 3 łyżeczki soli peklującej (nada mięsu apetyczny różowy kolor)
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • łyżeczka świeżo utłuczonego pieprzu
  • 2 ząbki czosnku 
  • 0,5 l wody 

Marynata:
  • 2 cebule
  • czosnek ok. 4 ząbki
  • 0,5 świeżej papryczki chili lub łyżeczka zmielonej 
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka papryki wędzonej lub słodkiej 
  • 1 łyżeczka pieprzu 
  • 1 łyżeczka miodu 
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego 
  • 1 łyżka oleju 

Dokładnie rozpuścić sól w wodzie i dodać przyprawy.Umyte i osuszone mięso zanurzyć w solance i włożyć na co najmniej 8 godzin do lodówki. Po tym czasie mięso wyjąć, osuszyć i natrzeć przygotowaną marynatą. Obsypać pokrojoną w plastry cebulą.

Wersja szybka:
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 3 godziny, aż mięso będzie się rozpadać.

Wersja kilkugodzinna:
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i piec pod przykryciem przez około 6-7 godzin, następnie zwiększyć temperaturę do 180 i piec do zarumienienia. Na tym etapie najlepiej przewracac mięso kilka razy żeby równomiernie się przypiekło, ale nie przesuszyło.

Po upieczeniu mięso zostawić w brytfance w której się piekło i dwoma widelcami porozrywać na włókna. Zostawić aż wchłonie cały sos powstały podczas pieczenia.

Z tak upieczonej łopatki proponuję przyrządzić kanapkę à la maczanka krakowska. Potrzebujemy do tego bułki wodnej (jest miękka i bardzo lekka i fajnie nasiąka sosem z mięsa) i dodatków, u mnie były to ogórki kiszone, sałatka z czerwonej kapusty i sos majonezowo-musztardowy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz