Dziś zrobiłam bardzo dobrą sałatkę z warzywem, który został przez Nas Polaków dawno zapomniany. Warzywem tym jest BRUKIEW :)
a może coś więcej o Brukwi?:)
Brukiew lub karpiel – odmiana kapusty rzepak, roślina należąca do rodziny kapustowatych. Jej część jadalną stanowi zgrubienie korzenia, które może mieć kształt kulisty lub wydłużony i barwę jasnożółtą z fioletowym nalotem. Obecnie uprawia się ją w Kanadzie, Francji, Anglii, Irlandii, Ameryce Północnej, Argentynie, Indiach i Japonii. W naszym kraju uprawy brukwi są sporadyczne.Zanim pojawiły się ziemniaki brukiew była popularna na polskich stołach. Obecnie jest ceniona w Norwegii.
Jest bogata w witaminy A, B1, B2, B5, B6, B12, C, D, K. Zawiera również wiele substancji mineralnych min.wapń, magnez, sód, żelazo, siarkę, błonnik pokarmowy, karoten, rutynę.
SKŁADNIKI:
- 1 Brukiew
- 4 marchewki
- 3 ziemniaki
- 2 pietruszki
- 2 jabłka
- 1 czerwona cebula
- 1 natka pietruszki
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- Sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Warzywa obieram a następnie gotuję w osolonej wodzie. Jajka gotuję na twardo.
Jabłka i cebulę obieram. Pietruszkę myję.
Wszystkie składniki drobno siekam. Łącze ze sobą wszystkie składniki.
Dodaję przyprawy oraz majonez i jogurt naturalny. Mieszam raz jeszcze.
Wstawiam do lodówki na minimum 30 min przed podaniem. Smacznego.
1 komentarz:
Nigdy nie jadłam takiej sałatki. Zrobię dzisiaj do mojego obiadu. :)
https://jaglusia.wordpress.com/
Prześlij komentarz