Surówka z kapusty pekińskiej

Nie wyobrażam sobie drugiego dania bez jakiegokolwiek dodatku. Zawsze staram się zrobić jakąś świeżą surówkę z tego co akurat mam pod ręką. Zazwyczaj jest to kapusta biała,czerwona lub pekińska. Kiedy mam naprawdę mało czasu wtedy z konieczności sięgam do spiżarni po gotowce które przygotowałam latem. 
Dziś podaję przepis na surówkę z kapusty pekińskiej za którą wszyscy przepadamy.




 1 średnia kapusta pekińska
1 marchew
1 cebula
1 świeży ogórek
 1 łyżka posiekanego koperku
2 łyżki majonezu
sól
świeżo mielony pieprz
szczypta cukru do smaku
1 łyżeczka soku z cytryny

 Kapustę poszatkować,marchewkę i ogórka zetrzeć na grubych oczkach tarki. Cebulę drobno posiekać. Wymieszać wszystkie składniki,przyprawić do smaku solą,pieprzem,cukrem i sokiem z cytryny. Wymieszać z majonezem i posypać koperkiem.








Komentarze

Popularne posty