poniedziałek, 23 stycznia 2017

Bezglutenowy chleb z płatkami gryczanymi

Lekki i puszysty, rozpływający się w ustach chleb bezglutenowy z dodatkiem pełnoziarnistych płatków gryczanych i siemienia lnianego. Jeden z najsmaczniejszych, jakie do tej pory jadłam. Nawet mój "glutenowy" mąż z przyjemnością go skosztował i pochwalił :)
Chleb został zjedzony w ciągu trzech dni, i choć już ostatniego dnia nieco się kruszył, niewiele stracił na smaku.



SKŁADNIKI:
  • 20 dag mieszanki bezglutenowej do wypieku chleba
  • 2 dag gryczanych płatków pełnoziarnistych
  • 1 łyżka siemienia lnianego + do posypania
  • 1 łyżeczka mielonych nasion i łupin babki jajowatej
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju
  • około 250 ml letniej wody


WYKONANIE:
W misce wymieszać wszystkie suche składniki.


Dodać olej, a następnie stopniowo wodę mieszając łyżką do uzyskania jednolitej dość gęstej masy.



Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem foremki (szer. 8 cm, dł. 18 cm, wys, 7 cm). Powierzchnię wyrównać zwilżoną dłonią i posypać siemieniem lnianym.


Foremkę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 200 stopni, na jego dnie postawić foremkę z gorącą wodą.


Do rozgrzanego piekarnika wstawić foremkę z wyrośniętym ciastem, piec około 35-40 minut.


Po upieczeniu pozostawić kilka minut w foremce, dostudzić na kratce.  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...