poniedziałek, 23 stycznia 2017

Drobiowe piramidki z serem brie

Drób w naszym społeczeństwie odgrywa znaczną rolę. Jest najczęściej spożywanym mięsem przez naszych rodaków. Wielu może kojarzyć się z monotonnym jedzeniem, a to filety w panierce, pałki w przyprawach...Czasami warto więc zaszaleć, i zrobić coś po swojemu.








Składniki

2 filety z kurczaka (po 200 g)
2 średniej wielkości ziemniaki
2 duże pieczarki
1 cebula
ser brie (125 g)
olej do smażenia
sól, pieprz

 

 

Przygotowanie

 
Ziemniaki obieramy, kroimy na talarki i obsmażamy na złoto z obu stron.

Pieczarki czyścimy, kroimy na plasterki, oprószamy solą, lekko podsmażamy.

Cebulę kroimy w piórka i szklimy na oliwie.

Ser kroimy wzdłuż na pół.

Filety z kurczaka, myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie lekko rozbijamy, oprószamy z obu stron solą i pieprzem. Układamy w naczyniu żaroodpornym, na wierz każdego układamy najpierw ziemniaki, następnie pieczarki, cebulę, a na końcu ser.

Całość zapiekamy 25 min w temperaturze 180°C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz