wtorek, 24 stycznia 2017

Kostka fantazja

Jak wiecie dość często piekę i staram się piec albo coś nowego albo dodając jakiś składnik zrobić nową odsłonę wypieku.
I tak jest i tym razem.
Biszkopt, dwa rodzaje mas i mamy pyszne ciasto do kawy, herbaty albo dla gości.
U mnie było i do kawy i do herbaty i dla gości.
Bo odwiedził mnie jeden z kuzynów z żoną i ich dobrymi znajomymi.
Spotkanie było fajne ale za krótkie niestety.


Biszkopt
10 jajek
2/3 szk cukru
1 cukier waniliowy
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa I
2 budynie waniliowe
700 ml mleka
250 g miękkiego masła
50 g gorzkiej czekolady
1 wafel Grzesiek duży
cukier do smaku

Masa II
250 g serka mascarpone
500 ml śmietany 36 %
cukier do smaku
50 g gorzkiej czekolady
1 wafel Grzesiek duży

Polewa
50 g gorzkiej czekolady
4 łyżki słodkiej śmietanki


Wykonanie :
Białka ubić na sztywno z cukrem, potem dodawać po jednym żółtku.
Gdy składniki się połączą, dodawać po łyżce mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać.
Blaszkę o wymiarach 26 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia ale tylko samo dno.
Wyłożyć masę biszkoptową i wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 165 stopni i piec 40-45 minut w zależności od piekarnika.
Potem biszkopt wystudzić i przekroić na swa placki.
( biszkopt dobrze jest upiec dzień wcześniej )

W garnku zagotować 2/3 mleka. W 1/3 rozpuścić budynie i cukier i gdy mleko się zagotuje wlać mieszankę budyniową i energicznie mieszając gotować do zgęstnienia.
Gotowy budyń dokładnie zakryć folią spożywczą i wystudzić.
Potem utrzeć miękkie masło i porcjami dodawać budyń.
Gdy masa się połączy dodać rozdrobnioną w rozdrabniaczu czekoladę oraz wafel i wymieszać łyżką.
Do blaszki włożyć pierwszy placek, nasączyć ulubionym ponczem lub wodą z sokiem z cytryny, wyłożyć masę i zakryć drugim plackiem.
Mascarpone utrzeć z cukrem, potem wlać śmietanę i ubić aż śmietana będzie gotowa. Dodać rozdrobnioną w rozdrabniaczu czekoladę oraz wafel i delikatnie wymieszać.
Masę wyłożyć na cieście ale nie równo.
Czekoladę rozpuścić ze śmietanką w kąpieli wodnej i polać dekoracyjnie ciasto.
Wstawić je do lodówki na co najmniej dwie godziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.