Szwedzkie drożdżówki z cynamonem - cynamonowe bułeczkiNie ma dla mnie nic lepszego niż słodka drożdżówka na drugie śniadanie. Szwedzkie drożdżówki z cynamonem to bułeczki, które choć są bardzo kaloryczne, to jednak nie sposób im się oprzeć. Pachną i smakują obłędnie. Najlepsze oczywiście są od razu po upieczeniu, dlatego warto je przygotować w weekend. Z przepisu otrzymamy 12 dużych i słodkich bułeczek.

Szwedzkie drożdżówki z cynamonem:

  • 4 i 1/2 szklanki mąki pszennej lub jasnej orkiszowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka ciepłego mleka (250 ml)
  • 2 średnie jajka
  • 80 g roztopionego masła
  • 40 g świeżych drożdży
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 1 łyżka roztopionego masła
  • 2 łyżki mielonego cynamonu
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • opcjonalnie: cukier perlisty lub kandyzowany do posypania
  • opcjonalnie: lukier (2 czubate łyżki cukru pudru i sok z cytryny)

Przygotowujemy rozczyn. Do 1/4 szklanki ciepłego mleka dodajemy rozkruszone drożdże i 1/4 szklanki mąki. Mieszamy i zostawiamy do czasu, aż 2-3 krotnie zwiększą objętość (ok. 10 minut w ciepłym miejscu). W tym czasie dwa jajka ubijamy mikserem z połową szklanki cukru. Do dużej miski wlewamy pozostałe ciepłe mleko (3/4 szklanki), dodajemy rozpuszczone masło (80g), ubite jajka,  rozczyn drożdżowy, szczyptę soli i wsypujemy mąkę (na początku dodajmy 4 szklanki, pozostałe 1/4 szklanki zostawmy do podsypywania ciasta, gdyby było zbyt lepiące). Wyrabiamy gładkie ciasto (ręcznie lub za pomocą haka miksera). Zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

Ciasto wałkujemy na prostokąt o wymiarach ok 30×40 cm. Smarujemy łyżką roztopionego mała. Cukier trzcinowy mieszamy z cynamonem i posypujemy po całej powierzchni ciasta. Zwijamy tak, jak roladę. Kroimy na 12 równych części i układamy w blaszce wyłożonej papierem. Aby ładniej wyglądały, bułeczki możemy posmarować żółtkiem lub mlekiem. Posypujemy cukrem perlistym lub kandyzowanym (jeśli używamy) i zostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200°C (190°C z termoobiegiem) i pieczemy ok. 13-16 minut. Jeszcze gorące bułeczki można posmarować za pomocą pędzelka rzadkim lukrem (ok. 2 czubate łyżki cukru i ok. 1 łyżeczka soku z cytryny) – dodatkowo zyskają na smaku.

Szwedzkie drożdżówki z cynamonem - cynamonowe bułeczki

Szwedzkie drożdżówki z cynamonem - cynamonowe bułeczki

Szwedzkie drożdżówki z cynamonem - cynamonowe bułeczki

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!