Nie ma dla mnie nic lepszego niż słodka drożdżówka na drugie śniadanie. Szwedzkie drożdżówki z cynamonem to bułeczki, które choć są bardzo kaloryczne, to jednak nie sposób im się oprzeć. Pachną i smakują obłędnie. Najlepsze oczywiście są od razu po upieczeniu, dlatego warto je przygotować w weekend. Z przepisu otrzymamy 12 dużych i słodkich bułeczek.
Szwedzkie drożdżówki z cynamonem:
- 4 i 1/2 szklanki mąki pszennej lub jasnej orkiszowej
- 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka ciepłego mleka (250 ml)
- 2 średnie jajka
- 80 g roztopionego masła
- 40 g świeżych drożdży
- szczypta soli
Nadzienie:
- 1 łyżka roztopionego masła
- 2 łyżki mielonego cynamonu
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego
- opcjonalnie: cukier perlisty lub kandyzowany do posypania
- opcjonalnie: lukier (2 czubate łyżki cukru pudru i sok z cytryny)
Przygotowujemy rozczyn. Do 1/4 szklanki ciepłego mleka dodajemy rozkruszone drożdże i 1/4 szklanki mąki. Mieszamy i zostawiamy do czasu, aż 2-3 krotnie zwiększą objętość (ok. 10 minut w ciepłym miejscu). W tym czasie dwa jajka ubijamy mikserem z połową szklanki cukru. Do dużej miski wlewamy pozostałe ciepłe mleko (3/4 szklanki), dodajemy rozpuszczone masło (80g), ubite jajka, rozczyn drożdżowy, szczyptę soli i wsypujemy mąkę (na początku dodajmy 4 szklanki, pozostałe 1/4 szklanki zostawmy do podsypywania ciasta, gdyby było zbyt lepiące). Wyrabiamy gładkie ciasto (ręcznie lub za pomocą haka miksera). Zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Ciasto wałkujemy na prostokąt o wymiarach ok 30×40 cm. Smarujemy łyżką roztopionego mała. Cukier trzcinowy mieszamy z cynamonem i posypujemy po całej powierzchni ciasta. Zwijamy tak, jak roladę. Kroimy na 12 równych części i układamy w blaszce wyłożonej papierem. Aby ładniej wyglądały, bułeczki możemy posmarować żółtkiem lub mlekiem. Posypujemy cukrem perlistym lub kandyzowanym (jeśli używamy) i zostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200°C (190°C z termoobiegiem) i pieczemy ok. 13-16 minut. Jeszcze gorące bułeczki można posmarować za pomocą pędzelka rzadkim lukrem (ok. 2 czubate łyżki cukru i ok. 1 łyżeczka soku z cytryny) – dodatkowo zyskają na smaku.
Czuję ich zapach, są perfekcyjne, kiedyś o moich plackach kolega powiedział, że są komputerowe i te bułeczki takie są, BRAWO!
Mmm smakowicie wyglądają i na pewno tak samo smakują 🙂
Idealne do kawy – super dzięki za przepis 🙂
Świetne wypieki, szkoda że nie mam czasu na takie pyszności. 🙂
Pyszne drożdżóweczki 😀
Aż ślinka cieknie od samego patrzenia. Wypróbuję ten przepis.
wspaniale wyglądają i jak cudownie muszą pachnieć! 🙂
NIEBO W GĘBIE!
Wygląda przepysznie
Dziekuje za przepis! Polecam tym,którzy jeszcze się zastanawiają-proste do przygotowania i obłędnie pyszne!
Drożdżówki uwielbiam w każdej postaci 🙂