Mango to tropikalny owoc o słodkim, bardzo charakterystycznym smaku.
To dość kontrowersyjny owoc – przez jednych uważany za jeden z najsmaczniejszych, tropikalnych owoców, przez drugich nietolerowany ze względy na specyficzny posmak.
Warto wiedzieć, że oprócz walorów smakowych – mango jest jednym z najzdrowszych owoców i warto je jeść!
DLACZEGO WARTO JEŚĆ MANGO:
– zawiera spore ilość witaminy C, która pozytywnie wpływa na odporność naszego organizmu
(średniej wielkości mango zawiera prawie całą rekomendowaną, dzienna dawkę witaminy C);
– jest bogate w beta-karoten, który posiada antywirusowe właściwości i korzystnie wpływa na zdrowie skóry i oczu ;
– zawiera witaminę E (jako jeden z niewielu owoców tropikalnych) – antyutleniacz wspomagający działanie przeciwciał i pomagający usuwać z organizmu wolne rodniki (dzięki czemu hamuje procesy starzenia się organizmu).
Witamina E, wraz z witaminą C chroni mózg i powstrzymuje utratę pamięci.
– zawiera spore ilości błonnika pozytywnie wpływającego na działanie naszego przewodu pokarmowego i obniża poziom cholesterolu we krwi ;
– naukowcy odkryli, że właściwości mango łagodzą stany zapalne w organizmie i hamują rozwór raka szczególnie raka piersi i okrężnicy.
Mango – jak jeść:
Mango nadaje się zarówno do deserów i koktajli jak również do sałatek, sosów i przetworów.
Poniżej kilka inspiracji na przepisy z mango:
Placki z mango i kaszą jaglaną
Serek wiejski z mango i kardamonem
Deser lodowy – brownie, bezy, mascarpone, mango i cukier aromatyzowany melisą
Koktajl z mango z cykorią i jarmużem
Sałatka z krewetkami i melonem w sosie mango
Curry z mango, mlekiem kokosowym i nerkowcami
jak
smakuje mango
mango
smak
mango
jak smakuje
mango
jak jeść
smak
mango
mango
smakuje jak marchewka
mango owoc smak
mango owoc jak smakuje
owoc
mango jak jeść