Tradycyjna mizeria to dodatek do obiadu, który zna chyba każdy Polak. Jednak warto czasem te tradycyjne, znany doskonale smaki, nieco urozmaicić.
- Przygotuj wszystko to, co do tradycyjnej mizerii
- Imbir
Dziś chciałbym zaproponować wam sposób, na zmodyfikowaną mizerię. Zmiana – choć nie duża – doskonale podkreśla świeży smak ogórka, a dodatkowo wzbogaca potrawę o nowe aromaty.
Mizerię przygotowujemy jak zazwyczaj: ja obieram ogórki, kroję w cienkie plastry, solę. Gdy ogórki puszczą wodę, odsączam, wypłukuję nadmiar soli, dodaję śmietanę i posiekany szczypiorek. Jeśli w mizerii wolicie twardsze ogórki, nie solcie ich. Przyprawiam do smaku i tu właśnie nastaje ten moment, kiedy dodajemy… imbir! Ja użyłem świeży, utarty. Jeśli nie macie, możecie użyć sproszkowanego. Ilość zależy oczywiście od Waszych upodobań. Ja na jeden dość spory ogórek dodałem ok. 1 cm startego imbiru.
Imbir doskonale komponuje się z ogórkiem. Wzbogaca mizerię swoim aromatem, podkreśla smak ogórka, a do tego jest zdrowy! Smacznego.
ZOBACZ RÓWNIEŻ:
jaka pyszna:)
PolubieniePolubienie
Dziękuję! 🙂
PolubieniePolubienie