sobota, 21 stycznia 2017

UCIERANA BABKA Z JABŁKAMI

Od dawna chodziło za mną proste i szybkie w przygotowaniu ciasto z jabłkami. Musicie je koniecznie zrobić na niedzielę. Do ciasta proponuję słodkie wino Monte Santi, które idealnie komponuje się ze słodkimi deserami. Jeśli chcecie mieć udane popołudnie to połączenie poniższego ciasta oraz wina Monte Santi jest dla Was najlepszym rozwiązaniem.

 










SKŁADNIKI
160 g masła,
140 g cukru,
3 jajka,
1 łyżka cukru brązowego,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
aromat waniliowy,
3 łyżki mleka



WYKONANIE

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w dużą kostkę. Masło ucieramy z cukrem białym i brązowym, dodajemy po 1 jajku, następnie resztę suchych składników oraz aromat, miksujemy wszystko razem. Dodajemy jabłka, mieszamy. Tak przygotowaną masę przekładamy do formy silikonowej z kominem o średnicy 22 cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy ok. 40 minut, do suchego patyczka. Upieczone ciasto pozostawiamy do wystudzenia, wyjmujemy z formy, posypujemy cukrem pudrem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz