środa, 18 stycznia 2017

Oponki z mięsa mielonego

Były oponki na słodko to dlaczego by nie zrobić na słono;)
Moje dziewczynki nie rzadko marudzą przy spożywaniu obiadów, muszę się czasem nagimnastykować żeby coś zjadły stąd pomysł na oponkowe klopsy. Są smaczne i wszystkim przypadły do gustu. Zapraszam...
Skala smaku 9/10: oponki trzeba potraktować delikatnie żeby się nie rozwaliły  podczas formowania, trochę z nimi zabawy ale zaskoczenie innych gwarantowane;)

SKŁADNIKI:
  • 300g pieczarek,
  • 500g mięsa mielonego,
  • 1 cebula,
  • 1 szklanka otrębów pszennych,
  • 2 jajka,
  • Bułka tarta
  • Sól,
  • Pieprz,
  • 2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego 
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
  • Olej do smażenia (plus dodaje 1 łyżkę smalcu)
PRZYGOTOWANIE:
Pieczarki myjemy, osuszamy i ścieramy na grubych oczkach tarki . Na rozgrzaną suchą patelnie wrzucamy pieczarki i je podsmażamy. Cała woda powinna odparować. Pieczarki studzimy.
Do miski wkładamy mięso mielone. Cebulę obieramy i ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach do mięsa i dodajemy :1 łyżkę bułki tartej, otręby, pieczarki i jajka. Masę mięsną mieszamy i doprawiamy do smaku. Dużą deskę oprószamy bułką tartą i wykładamy na nią masę mięsną, ręką przyklepujemy na grubość około 1-1,5cm. Szklanką i kieliszkiem wykrawamy oponki. Panierujemy je w bułce tartej i smażymy na złoty kolor z obu stron. Wykładamy na ręcznik kuchenny.
Gdyby masa mięsna była zbyt „luźna” dodajemy więcej bułki tartej.




2 komentarze:

  1. Ciekawy pomysł na zainteresowanie dzieci domowym obiadem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł, dorosłym też się spodobają takie oponki :)

    OdpowiedzUsuń