Prosta zupa dyniowa z grzankami z gruszką, jarmużem i gorgonzolą

przez Zuzanna
Prosta zupa dyniowa z grzankami z gruszką, jarmużem i gorgonzolą

Po spacerze w mroźny dzień czy na zimową kolację najlepiej smakuje mi zupa. Zresztą w te chłodne dni nie zawsze mam ochotę na surowe warzywa i w postaci zup oraz warzywnych gulaszy wcinam moje 5 porcji dziennie. Dziś przedstawiam Wam przepis na najprostszą na świecie zupę-krem z dyni, którą urozmaiciłam grzankami z dodatkiem gruszki, gorgonzoli i jarmużu. 

Do dzisiejszej zupy zużyłam moje ostatnie zapasy dyni, którą kupiłam jeszcze jesienią. Jeżeli Wy nie macie już dyni w domu, nie przejmujcie się, tylko sięgnijcie po dynię mrożoną dostępną w każdym supermarkecie. Taka kremowa zupka świetnie syci i rozgrzewa, a dodatek grzanek sprawia, że nie jest nudna.

Polecam także inne zupy na zimowe chłody :)

 

*

Przepis na prostą zupę dyniową znajdziecie także w najnowszym wydaniu Magazynu Green Canoe Style, obok innych odpowiednich na zimowy czas przepisów. Zerknijcie koniecznie – magazyn kryje wiele inspirujących artykułów, które umilą Wam długie wieczory :)

4fc10 green2bcanoe2bzima

 

Prosta zupa dyniowa z grzankami z gruszką, jarmużem i gorgonzolą

Prosta zupa dyniowa z grzankami z gruszką, jarmużem i gorgonzolą

 

Składniki / na 4-6 porcji:

na zupę:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • 2-3 gałązki tymianku lub rozmarynu
  • 600 g dyni (waga po obraniu), można użyć dyni mrożonej
  • 1 litr bulionu warzywnego (domowego lub z kostki ekologicznej)
  • pól łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta płatków chilli
  • jogurt do podania

na grzanki:

  • 6 kromek ulubionego chleba
  • 1 duża gruszka pokrojona w kostkę
  • 100 g sera gorgonzola
  • 2-3 liście jarmużu, usunięte grube łodygi, liście podarte na kawałki

 


Przygotowanie prostej zupy dyniowej:

  1. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek drobno posiekaj. W garnku rozgrzej oliwę i wrzuć na nią cebulę, czosnek oraz gałązki tymianku lub rozmarynu. Smaż przez 5 minut.
  2. Dodaj dynię obraną ze skórki i pokrojoną w kostkę oraz litr bulionu warzywnego. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień do małego i gotuj ok. 20 minut, aż dynia będzie miękka.
  3. Gdy zupa się gotuje, przygotuj grzanki. Na kromkach chleba ułóż gruszkę i jarmuż i przykryj dużymi plastrami gorgonzoli. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C nastawionego na górną grzałkę na 5-7 min. aż ser się roztopi.
  4. Zmiksuj zupę na gładki krem przy pomocy blendera. Dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą, pieprzem, oraz płatkami chilli. Podawaj z kleksem jogurtu naturalnego i grzankami.

Chcesz zrobić miseczki z dyni?
Odetnij z dyni wieczka i wyjmij ze środka pestki. Dynię oraz wieczko posmaruj oliwą i posyp solą i pieprzem. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez ok. 20-40 minut, w zależności od rozmiaru dyni. Niech miąższ dyni stanie się miękki, ale nie przesadź, bo miseczka może się rozpaść.

Prosta zupa dyniowa z grzankami z gruszką, jarmużem i gorgonzolą

A Wy czym rozgrzewacie się tej zimy?

Podobne wpisy