Ciasto toffi to przepyszny deser na bazie biszkoptu z masą kajmakową i orzechami oraz bitą śmietaną posypaną startą czekoladą. Przygotowanie tego smakołyku jest bardzo proste i nie sprawia żadnych trudności. Pięknie wygląda i doskonale smakuje tworząc bardzo smaczną kompozycję, która zadowoli nie jedno podniebienie.

 

DSC_0014v

 


4 jajka

1/2 szklanki cukru kryształu

1 szklanka mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

400 g masy krówkowej

150 g orzechów włoskich

500 ml śmietany 30 %

1 łyżka cukru pudru

1 opakowanie śmietan fixu

50 g czekolady gorzkiej lub mlecznej

Do miski przekładamy oddzielone od żółtek, białka  i ubijamy je na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypujemy cukier. Następnie do ubitej piany dodajemy żółtka, wsypujemy mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i wszystko delikatnie mieszamy łyżką.
Ciasto na biszkopt przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie rozprowadzamy, pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st.C około 25- 30 minut, po upieczeniu dokładnie studzimy. Wystudzony biszkopt przekrawamy na pół, dolną warstwę ciasta wkładamy z powrotem do tortownicy.
Orzechy włoskie niezbyt drobno siekamy.
Masę krówkową przekładamy do miski i łączymy z posiekanymi orzechami.
Na biszkopcie równomiernie rozprowadzamy masę kajmakową z orzechami i przykrywamy drugą częścią ciasta.
W wysokim naczyniu ubijamy schłodzoną śmietanę kremówkę, pod koniec ubijania wsypujemy cukier puder oraz śmietan- fix.
Ubitą śmietanę wykładamy na ciasto i równomiernie ją rozprowadzamy a na wierzch ciasta ścieramy na tarce o małych oczkach czekoladę.
Gotowe ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki.


 

DSC_0025

3 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.