środa, 18 stycznia 2017

Sałatka Cezar

Składniki
(na 1 porcję)

- liście sałaty (ok. 40 g),
- mięso z piersi kurczaka (ok. 100 g),
- łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5 g),
- bułka graham (ok. 50 g),
- 2 ząbki czosnku,
- łyżka oliwy z oliwek (ok. 10 g),
- łyżeczka musztardy (ok. 10g),
- pół łyżeczki miodu (ok. 6 g),
- łyżeczka soku z cytryny (ok. 5 ml),
- 2 łyżki jogurtu greckiego (ok. 40 g),
- łyżka kiełek rzodkiewki (ok. 15 g),
- przyprawy: sól, pieprz Cayenne.


Sposób przygotowania

1. Mięso z piersi kurczaka kroimy w paski, marynujemy w oleju, soli, ostrych przyprawach i smażymy na patelni teflonowej.
2. Bułkę kroimy w kostkę, polewamy oliwą połączoną z wyciśniętym przez praskę czosnkiem i pieczemy w 180 stopniach C aż się zarumieni.
3. Przygotowujemy sos: mieszamy jogurt z musztardą, miodem, wyciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku i sokiem z cytryny.
4. Sałatę rwiemy na kawałki.
5. Na sałacie układamy grzanki, kurczaka, polewamy przygotowanym sosem i posypujemy kiełkami.



Sałatka Cezar jest bogata w:

- jednonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z oliwy z oliwek), która działają przeciwmiażdżycowo,
- pełnowartościowe białko (pochodzące z kurczaka), które jest składnikiem budulcowym.



Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 277 g
Energia: 460,8 kcal
Białko: 29,5 g
Tłuszcze: 21,9 g
Węglowodany: 40,8g
Błonnik pokarmowy: 4,2 g


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.