wtorek, 17 stycznia 2017

Rollsy francuskie z szynką i serem. Zakręcone ślimaczki z ciasta francuskiego.



Błyskawiczna w wykonaniu i bardzo smaczna przekąska z ciasta francuskiego. Świetna na imprezy, spotkania rodzinne jak i na co dzień. Fajnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno, doskonale nadają się np. na drugie śniadanie do pracy, czy szkoły. Polecam :)

Składniki
- płat gotowego ciasta francuskiego
- szynka w plastrach
- ser żółty w plastrach
- keczup ( polecam marki Folwark )
- przyprawa do pizzy
- 2-3 łyżki mleka

Wykonanie
Ciasto francuskie rozwijam, smaruję na całej powierzchni keczupem, na keczup układam plastry szynki, na nie plasterki sera. Całość zawijam jak roladę od dłuższego brzegu. Następnie roladkę kroję w 2 cm. plastry. Plasterki w odstępach układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko każdego spłaszczam i smaruję po wierzchu pędzelkiem umoczonym w mleku. Posmarowane ślimaczki posypuję przyprawą do pizzy. Wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę 18 minut w temperaturze 190 stopni z termoobiegiem.
Smacznego :)



4 komentarze:

  1. Takie z ciastem francuskim muszą być bardzo chrupiące, a zarazem miękkie. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie jakie lubię, dzisiaj żona wypróbuje przepis ;) hehe

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię te ślimaczki z ciasta francuskiego :)

    OdpowiedzUsuń