Cynamonowe ciasto jogurtowe

Uwielbiam takie ciasta. Proste do wykonania, szybkie, a przy tym przepyszne, wilgotne, pachnące, mięciutkie. Idealne do kubka gorącej herbaty, gdy za oknem zimno i ponuro.

jogurtowycynamonowewiec1

  • 220 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka cynamonu
  • 75 g zmielonych migdałów
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 duże jajka
  • 50 g płynnego miodu
  • 1 szklanka jogurtu greckiego
  • 150 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • cukier puder, do oprószenia

Suche składniki, a więc: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, cynamon i migdały mieszamy.

W kolejnym naczyniu za pomocą rózgi kuchennej łączymy ze sobą jajka, miód, jogurt oraz olej.  Po uzyskaniu jednolitej masy wsypujemy przesiane suche składniki i mieszamy (w jednym kierunku), tylko do połączenia.

Do formy o średnicy 23-24 cm wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 175ºC przez około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Wystudzone posypujemy cukrem pudrem.

jogurtowycynamonowiec

jogurtowycynamonowiec2

Źródło