poniedziałek, 16 stycznia 2017

Surówka mieszana

Powiemy tak, wypróbujcie. 








Składniki

  • 1/4 główki średniej wielkości białej kapusty
  • 1 cebula
  • 1 żółta papryka
  • pół czerwonej papryki
  • 1 ogórek wężowy
  • 2 ogórki gruntowe
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki octu 10 %
  • łyżka soli

     

     

    Przygotowanie

      Kapustę poszatkowałem. Cebulę i obie oczyszczone z nasion papryki pokroiłem w cienkie kawałki. Przełożyłem do miski kapustę, następnie cebulę i potem paprykę, a na wierzch pokrojone w cienkie plasterki ogórki. Wsypałem czubata łyżkę soli i dokładnie wymieszałem. Odstawiłem na godzinę. Od czasu do czasu mieszałem. Następnie odcisnąłem słony sok, który puściły warzywa.
    Zalewa octowa : w 2 szklankach wody rozpuściłem cukier i ocet, zalałem przygotowane składniki sałatki.
    PS: im dłużej warzywa postoją w tej zalewie, tym sałatka będzie smaczniejsza. Można ją włożyć do słoików.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz