Racuchy waniliowe.
Tradycyjne racuchy wzbogacone o smak wanilii. W mig pozwolą odrobić straty z tygodnia dietetycznego. Taka ich natura i nie należy z tym walczyć ;) W końcu jest karnawał! Najlepsze z dodatkiem domowego dżemu lub po prostu obficie posypane cukrem pudrem. Tym daniem z pewnością nikogo nie zaskoczę, ale może podsunę pomysł na dzisiejszy podwieczorek lub kolację. A może sprowokuję Maćka do eksperymentów z ciastem drożdżowym? ;) Materiał trudny, ale czasem efekt wart poświęcenia. Smacznego :)
Składniki:
Składniki:
- 3/4 szkl. mleka
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 15 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- szczypta soli
- ziarna z laski wanilii (lub 1 łyżeczka pasty waniliowej)
Wykonanie:
- Z lekko podgrzanego mleka, cukru i drożdży przygotować rozczyn i pozostawić do wyrośnięcia.
- Do wyrośniętego rozczynu dodać mąkę, jajko, sól, wanilię, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia (do podwojenia objętości).
- Smażyć na patelni z obu stron.
- Podawać z dżemem lub posypane cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz