Zapiekanka makaronowa z łososiem

Polecam przepis na pyszną zapiekankę z makaronem i wędzonym łososiem. Idealna na bezmięsny obiad.

Składniki:

  • 250 g makaronu penne lub innego ulubionego
  • por
  • ok 300 g łososia wędzonego
  • 150 g sera żółtego
  • łyżka mąki
  • pół szklanki śmietany 18%
  • sok z 1/2 cytryny
  • mały pęczek koperku
  • sól, pieprz

Przygotowanie
Makaron gotujemy w posolonej wodzie al dente. Pora kroimy w półplasterki i podsmażamy na maśle. Łososia kroimy w kostkę, ser ścieramy na tarce, koperek siekamy. Makaron, łososia i por przekładamy do miski. Mąkę mieszamy ze śmietaną, sokiem z cytryny i koperkiem. Sos śmietanowy mieszamy z makaronem i pozostałymi składnikami, przyprawiamy solą i pieprzem. Zapiekankę wykładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy serem żółtym. Zapiekamy około 20 minut w temp 180 C.

zapiekanka_losos

Print Friendly, PDF & Email