poniedziałek, 16 stycznia 2017

Ciasto krucho-drożdżowe

Uniwersalne ciasto, z którego możemy zrobić makowiec, struclę, placek ze śliwkami, bułeczki z dżemem, szarlotkę, itp.


Składniki:
  • 400 g mąki tortowej
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • 150 g masła
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy
  • otarta skórka z cytryny
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka ciepłej wody
  • 2 łyżki gęstej śmietany

Dodatkowo:
  • masa makowa, dżem, powidło, etc.

Wykonanie:
Drożdże rozetrzyj z łyżką ciepłej wody, a następnie wymieszaj ze śmietaną i odstaw w ciepłe miejsce. Roztop masło i odstaw do przestygnięcia.
Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj cukier puder, cukier waniliowy, szczyptę soli oraz ora trą skórkę z cytryny. Wlej rozczyn i zacznij wyrabiać ciasto, dodawaj roztopione masło cały czas wyrabiając, na koniec wbij jajka. Wyrobione ciasto przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę i podziel na 3 części, rozwałkuj w kształt koła, przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozsmaruj 1/2 masy makowej, omijając brzegi. Podobnie postępuj z kolejnymi plackami ciasta. Na środku ciasta postaw szklankę do góry dnem. Natnij ciasto na 4 części, a następnie każdą z nich znowu na 4. Wywijaj każdy promyk przekręcając go dwa razy. W efekcie sąsiednie promyki powinny być wywinięte w przeciwne strony. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia.
Nastaw piekarnik na 175*C (funkcja góra-dół, bez termo obiegu). Piecz ciasto 30-35 minut. Wystudzone ciasto można polać lukrem, polewą czekoladową, czy posypać cukrem pudrem ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Kulinarna (nie)codzienność , Blogger