ciasteczka_brownie

 

 

Lubię mieć w szafce, w puszce zapas ciasteczek pieczonych własnoręcznie czy tez przy pomocy dzieci, zresztą domownicy tez bardzo to lubią.

Zawsze fajnie sięgnąć po takie ciasteczko kiedy mamy ochotę na coś słodkiego i zjeść popijając dobrą kawą czy herbatą. Dzieci tez zawsze zadowolone są kiedy znajdą je w śniadaniówce w szkole czy przedszkolu.

Przepis na dzisiejsze ciasteczka brownie pochodzi z książki „Smitten Kitchen czyli Nowy Jork na talerzu” o której więcej pisałam tutaj.

 

 

PRZEPIS NA CIASTECZKA BROWNIE

Składniki na ciasteczka brownie:

3 szkl (375g) mąki

2/3 szkl (55g) kakao

2/3 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

16 łyżek (225g) masła w temperaturze pokojowej

1 1/2 szkl (300g) cukru

2 duże jaja

1 łyżeczka esencji waniliowej

 

 

Jak zrobić ciasteczka brownie:

Wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sól.

Masło z cukrem zmiksuj na puszystą masę. Pojedynczo wbijaj jaja cały czas miksując. Dodaj ekstrakt waniliowy i stopniowo dodawaj suche składniki.

Ciasto zawiń w folię aluminiową i włóż do lodówki na godzinę.

Rozgrzej piekarnik do 175st.

Rozwałkuj ciasto na blacie podsypanym mąką. Wytnij ciasteczka, układaj w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz ok 8-10 min.

 

 

 

 ciasteczka_brownie