14 sty 2017

Sałatka śledziowa




Składniki:
8 filetów śledziowych marynowanych w occie
2 ziemniaki
1/2 białej cebuli
3 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu greckiego
1 burak
1,5 gruszki
50 g żurawiny ze słoiczka
1/2 czerwonej cebuli
1 łyżka oleju
2 łyżki cukru
sól, pieprz
2 łyżki natki pietruszki



Ziemniaki i buraka ugotować w mundurkach. Wystudzić, obrać ze skórki. Warzywa zetrzeć na tarce na grubych oczkach do osobnych miseczek. Cebule pokroić w kostkę, każdą z osobną blanszować (przelać gorącą i zimną wodą). Śledzie pokroić na malutkie kawałki. Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce.

Do ziemniaków dodać śledzia, 1/3 gruszki, białą cebulę, majonez, jogurt, sól, pieprz, wymieszać i odstawić do lodówki na 24 godziny.

Pozostałą gruszkę przełożyć do rondelka, dodać żurawinę i cukier, wymieszać, dusić na małym ogniu, aż owoce zmiękną a sos zredukuje o połowę.



Do buraka dodać przestudzony sos, czerwoną cebulę, olej, sól, pieprz, wymieszać  i odstawić do lodówki na 24 godziny.

Następnego dnia obie części sałatki wyłożyć na półmisek na przemian obok siebie. Oprószyć posiekaną natką pietruszki.


SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz