15 sty 2017

Kotlet pożarski



Składniki:

1 kg piersi z kurczaka

3 ząbki czosnku

2 jajka

czerstwa bułka

3 łyżki suszonej natki pietruszki

1 łyżeczka majeranku

szczypta ostrej papryki

sól, pieprz

bułka tarta


Żółtka oddzielić od białek. Bułkę moczymy w mleku, odciskamy. Mięso oczyścić, zmielić w maszynce. Dodać żółtka, bułkę, przyprawy, natkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, dokładnie wymieszać. 


Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Przełożyć do mięsa, delikatnie wmieszać, dodać taką ilość bułki tartej aby można było uformować kotlety (ja dałam 6 łyżek). 


Zwilżonymi w wodzie dłońmi, formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.




SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz