sobota, 14 stycznia 2017

Zielona Carbonara

Pyszne i bardzo zielone spaghetti!
Sam pomysł zaczerpnęłam od najwspanialszego Jamie'go O. ale odrobinę podciągnęłam go pod mój własny smak ;)
Niecodzienna, przepyszna i bardzo świeża w smaku carbonara przeniesie nasze podniebienia na chwilę w słoneczne i zielone pory roku.
Bazylia, czosnek, migdały i groszek zamienione w pastę o ciekawej teksturze otulają nitki makaronu, a do tego niewielki, choć bardzo wyrazisty i podkręcający całość, chrupiący boczek lub kilka kawałeczków suszonych pomidorów dla tych, którzy z boczkiem są na bakier.
Można by podciągnąć to danie pod kuchnię bardziej wiosenną, jednak jest ono naprawdę sycące, co sprawia, że na zimową aurę nadaje się znakomicie!
W przepisie punktów w przygotowaniu tego makaronu jest wiele, jednak w rzeczywistości jest on niesamowicie prosty!
Zawijajcie zieloną carbonarę na widelce, zapraszam! :D








































Zielona Carbonara z groszkiem
Potrzebujesz:
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 szczypty soli
  • 2 spore garści listków świeżej bazylii
  • 15g parmezanu/ grana padano/ regio piatto
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżkę płatków migdałów
  • puszkę zielonego groszku/ 200g mrożonego/świeżego groszku 
  • 2 cienkie plasterki boczku/ 3 drobno pokrojone suszone pomidory z zalewy
  • 3/4 szklanki wody po gotowaniu makaronu
  • pieprz i sól do smaku
  • 100g śmietany 18% / jogurtu greckiego
  • 1 jajko
  • 1/2 opakowania spaghetti
Sposób przyrządzenia:
1. Płatki migdałów delikatnie upraż na suchej patelni.
2. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
3. W moździerzu utrzyj na pastę czosnek z solą.
4. Dodaj listki bazylii i ponownie utrzyj całość na pastę.
5. Do pasty dodaj sok z cytryny, uprażone migdały i starty na drobnych oczkach ser- połącz na gęstą pastę.
6. Do całości wrzuć groszek* i połącz z pastą, niedbale go rozgniatając tak, aby zachować teksturę (niech niektóre pozostaną całe lub tylko lekko zmiażdżone).
7. Boczek pokrój w cieniutkie paseczki i usmaż na rumiano na patelni.
8. Zdejmij rumiany boczek z patelni - odstaw na bok.
9. Na tłuszcz pozostały ze smażenia boczku, bądź 1 łyżkę oleju wyłóż 3/4 groszkowej pasty, dodaj ugotowany makaron i dokładnie wymieszaj.
10. Całość zalej wodą odlaną z makaronu i podgrzewaj przez 5min.
11. W miseczce połącz dokładnie jajko ze śmietaną/ jogurtem.
12. Patelnię z makaronem zdejmij z palnika (to bardzo ważne, inaczej jajko się zetnie na jajecznicę!!!)  i zalej całość jajkiem ze śmietaną, wymieszaj wszystko bardzo dokładnie- całość zrobi się pysznie kremowa i trochę zgęstnieje.
13. Dopraw do smaku, jeśli to konieczne.
14. Podawaj spaghetti z dodatkową porcją pozostałej pasty z groszkiem, posypaną rumianym boczkiem bądź kawałeczkami suszonych pomidorów i oprószoną parmezanem.

Smacznego!

* Jeżeli używasz mrożonego lub świeżego groszku blanszuj go we wrzątku przez 30sec, zanim dorzucisz do pasty.








































Green peas carbonara
Ingredients:

  • 3 garlic cloves 
  • 3 pinches of salt
  • 1/2 bunch of fresh basil
  • 15g parmesan / grana padano / regio piatto
  • juice of 1/2 lemon
  • 1 tablespoon almond flakes
  • 200g frozen / fresh green peas
  • 2 thin slices of bacon / 3 finely chopped sun-dried tomatoes
  • 3/4 cup of water from cooked pasta 
  • pepper and salt to taste
  • 100g cream 18% / Greek yogurt
  • 1 egg
  • 1/2 package of spaghetti

Method:
1. Roast the almonds gently on a dry pan.
2. Dunk a sieve containing the peas into the boiling water for just 30 seconds, then put aside.
3. Cook pasta according to instructions on the package.
4. Mash garlic and salt in a mortar into a paste .
5. Add the basil leaves and then mash the whole into a paste.
6. Add lemon juice, roasted almonds and finely grated parmesan to the garlic&basil paste and combine it to a thick paste.
7. Put into the paste all green peas and mix it until comes together - try to keep a bit of texture.
8. Cut bacon into thin strips and fry until crispy in the pan.
9. Remove the bacon from the pan - set aside.
10. Put 3/4 of pea paste on the pan on the left bacon fat (or 1 tblsp of olive oil) then add cooked pasta and mix thoroughly.
11. Pour water from the cooked pasta into the pan and heat for 5 minutes.
12. Combine the egg thoroughly with cream / yogurt in a bowl.
13. Remove the pan from the heat (this is very important, otherwise the egg has set for scrambled eggs !!!) and pour the mixed eggs&cream, toss until evenly coated, silky and creamy.
14. Season to taste, if needed.
15. Serve spaghetti with an additional portion of the remaining peas paste, sprinkled with crispy bacon or pieces of dried tomatoes and sprinkled with parmesan cheese.

Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...