Bitki wołowe w sosie własnym

4.8/5 - (16 votes)

Bitki wołowe w sosie własnym

Bitki wołowe to chyba najbardziej znana potrawa naszej polskiej kuchni . Oczywiście każdy ma swój własny patent na jej przyrządzanie , my lubimy akurat tak , jak poniżej 😉 Jest to typowe zimowe danie w naszej rodzince . latem zbyt ciężkie i syte , zimą rozgrzewające , więc czas , w sam raz 😉 Nie muszę chyba opisywać smaku duszonej wołowiny , każdy go zna i kocha 😉 

Składniki dla 5 osób :

  • 6-7 plastrów udźca wołowego ( ja kupuję ostatnio steki minutowe z biedronki – są akurat na grubość i wielkość  )
  • 1 duża cebula
  • sól , pieprz do smaku 
  • 2 łyżeczki sosu worcester lub maggi w płynie
  • mąka do obtaczania
  • łyżka smalcu do smażenia





Plastry wołowiny rozklepujemy dość cienko , obtaczamy w mące .  Do brytfanki wkładamy smalec i na dobrze rozgrzanym , smażymy nasze bitki z obu stron ( nie solimy przed smażeniem , bo mięso zrobi się twarde i gumowate ) . Starając się na każdej uzyskać , mocną , złotą „pieczątkę” – to zapewni głęboki smak, sosu i bitek – bez tego danie będzie nijakie 😉 . Po obsmażeniu dodajemy do nich obraną i posiekaną cebulę , podlewamy 2 szklankami wody , solimy , doprawiamy sosem worcester ( lub maggi ) i dusimy pod szczelnym przykryciem na malutkim ogniu , przez około 1,5 – 2 godziny .

Co jakiś czas trzeba zaglądać ,żeby woda nie wyparowała całkowicie i nie przypaliło się nam mięso , w razie potrzeby dolewamy szklankę wody ( na oko , tyle, żeby, było dosyć sosu -mięso ma być zanurzone , ale nie ma pływać ( nie mieszamy , tylko poruszamy brytfanką żeby się samo połączyło ) . Sos ma być gęsty , ale nie kiślowaty – regulujemy go właśnie dolewką wody . Po tym czasie, sos powinien ładnie zgęstnieć od mąki w której były obtoczone bitki  , a mięso będzie kruche i smakowite . Po wyłączeniu gazu , potrawę doprawiamy pieprzem , najlepiej świeżo mielonym i zostawiamy pod przykryciem jeszcze na około 2 minut . Podajemy z ziemniaczkami lub kaszą i koniecznie z kiszonym ogórem 😉 Smacznego !

 

Odwiedź nas także tu:

1 thought on “Bitki wołowe w sosie własnym”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *