piątek, 13 stycznia 2017

MIODOWNIK Z ORZECHAMI



Składniki na ciasto:
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1/2 paczki margaryny
  • 2 jajka
  • 4 łyżki płynnego miodu

Składniki na masę z kaszy manny:
  • 1/2 l mleka 
  • 8 płaskich łyżek cukru 
  • 6 łyżek kaszy manny
  • 1 paczka masła 

Składniki na masę orzechową:
  • 20 dkg orzechów włoskich
  • 5 dkg cukru kryształu
  • 1/2 kostki margaryny
  • 2 łyżki miodu

Dodatki:
  • 1 puszka masy krówkowej

Sposób wykonania blatów ciasta:
  1. Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną.
  2. Margarynę pokruszyć i posiekać z mąką wymieszaną z sodą, dodać jajka roztrzepane z cukrem i miodem.
  3. Zarobić ciasto, jeśli jest za suche dodać śmietany 12%.
  4. Ciasto podzielić na 3 części.
  5. Blachę wyłożyć sreberkiem.
  6. Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć nią dno blachy.
  7. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 15 minut.
  8. Forma o wymiarach 21 cm x 26 cm.
  9. Następnie upiec drugą część ciasta. 
  10. Na trzecią część ciasta ułożoną na blasze wyłożyć masę orzechową, równomiernie rozprowadzić ją po całej powierzchni ciasta, piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 20 minut, po upieczeniu blat z masą orzechową pozostawić w blasze do ostudzenia.


Sposób przygotowania masy z kaszy manny:
  1. Do 1/2 szklanki mleka wsypać kaszę mannę, wymieszać.
  2. Pozostałe mleko wymieszać z cukrem i zagotować, dolewać mleko wymieszane z kaszą manną ciągle mieszając i przez kilka minut gotować do powstania budyniu, zdjąć z ognia, schłodzić.
  3. Miękkie masło utrzeć mikserem, dodawać stopniowo budyń z kaszy manny i miksować do uzyskania jednolitej masy.
  4. Gotową masę włożyć do lodówki na kilka godzin.


Sposób przygotowania masy orzechowej:
  1. Orzechy posiekać, włożyć do rondelka z pozostałymi składnikami, wymieszać i podgrzać do zawrzenia.


Sposób przygotowania ciasta:
  1. Blat ciasta włożyć do formy wyłożonej sreberkiem, posmarować masą krówkową.
  2. Na masie położyć drugi blat ciasta, lekko docisnąć,wyłożyć masę z kaszy manny, równomiernie rozprowadzić po blacie.
  3. Na górze ułożyć blat z masą orzechową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz