Zupa rybna z ryżem

Szybka w przygotowaniu zupa rybna z dorsza o oryginalnym smaku podana z ryżem. Nie jest to typowa zupa rybna, jaką znamy z nadmorskich barów i restauracji. Zupa ta przyrządzona jest raczej w stylu orientalnym. Ma bardzo ciekawy smak, a podana z ryżem jaśminowy smakuje znakomicie. Polecam, także tym, którzy za rybą nie przepadają- jej smak Was zaskoczy!


Składniki:
(4-6 porcji)
  • 300 g filetów z dorsza
  • 3 małe marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 200 g zielonego groszku mrożonego
  • pęczek szczypiorku
  • 2-3 cm kawałek imbiru
  • sok z 1 limonki
  • 2-3 łyżki sosu sojowego (bez glutenu)
  • 200 g ryżu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
  • sól, pieprz
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
Wykonanie:

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, umyty szczypiorek drobno siekamy. W garnku, w którym będziemy gotować zupę rozgrzewamy oliwę z oliwek. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebulę ze szczypiorkiem i smażymy do zeszklenia. Marchewki i pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do garnka z zeszkloną cebulą. Imbir obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o małych oczkach, wrzucamy do garnka. Na końcu dodajemy sok z limonki i wszystko smażymy około 5 min. Następnie zalewamy wszystko gorącą wodą w ilości ok. 1,5 litra. Doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy mrożony, zielony groszek. Filet z dorsza myjemy, osuszamy i kroimy w grubą kostkę. Wrzucamy do zupy. Przyprawiamy sosem sojowym, papryką słodką mieloną, cukrem, solą oraz pieprzem. Gotujemy jeszcze 5-7 min. 
Ryż gotujemy w osobnym garnku według instrukcji na opakowaniu.
Do miseczki na dno wykładamy ryż i zalewamy zupą. Możemy udekorować posiekanym szczypiorkiem.

Rada:
Do tej zupy najlepiej pasuje ryż jaśminowy.









Komentarze

  1. Bardzo lubie zupy rybne pod kazda postacia ale z ryzem jeszcze nie jadlam Kradne przepis z premedytacja Pozdrawiam cieplo!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę bardzo! Miło mi, że ktoś korzysta z moich przepisów. Z ryżem robiłam rybną pierwszy raz i naprawdę świetnie smakuje:) Pozdrawiam

      Usuń
  2. Ja tak samo, jak Agnes, nie jadłem nigdy zupy rybnej z ryżem. Świetnie też pasują pulpety rybne gotowane w wywarze rybnym :) Polecam.

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny