rafaello

 

 

Lubicie kokosowe ciasta? Koniecznie zatem wypróbujcie przepis na Ciasto Rafaello z kaszy jaglanej.

Znacie Ciasto Stefiania z kaszy manny, która gotowało się i wylewało na blaszkę do stężenia?

Tutaj przy kaszy jaglanej postępowanie jest podobne.

Ciasto Rafaello z kaszy jaglanej to ciasto bez pieczenia, szybkie do przygotowania, bezglutenowe, pyszne i do tego sycące 🙂

 

 

 

 

PRZEPIS NA CIASTO RAFAELLO Z KASZY KAGLANEJ



Składniki na ciasto Rafaello z kaszy jaglanej:

1 szkl suchej kaszy jaglanej

2 szkl wody

1 szkl mleka kokosowego

2 szkl wiórek kokosowych + do posypania wierzchu

1 łyżka likieru malibu lub syropu kokosowego

8-9 łyżek cukru lub ksylitolu

 

Jak zrobić ciasto Rafaello z kaszy jaglanej:

Kaszę jaglaną wrzucamy do suchego garnka, podgrzewamy, prażymy kaszę cały czas mieszając aż stanie się jasna. Wtedy ostrożnie zalewamy wodą i płuczemy 2 razy.

Tak przygotowaną kasze zalewamy 2 szkl wrzątku i gotujemy po przykryciem aż stanie się miękka.

Do kaszy dodajemy pozostałe składniki i gotujemy 3 minuty (mieszając by masa się nie przypaliła). Zostawiamy na kilka minut pod przykryciem by wiórki kokosowe napęczniały. Masę możemy zmiksować by miała gładszą konsystencję, możemy zostawić w takiej postaci.

Masę wykładamy do formy wyłożonej folia spożywczą, dobrze dociskamy. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi i lekko dociskamy je.

Ciasto zostawiamy do wystygnięcia a potem wkładamy na 2 godziny do lodówki.

Najlepsze drugiego dnia.

 

 

 

rafaello

 

 

 

 

 

rafaello