czwartek, 12 stycznia 2017

3 x chleb z garnka

Internet oszalał na punkcie chleba pieczonego w garnku. I słusznie, bo to absolutny hit i chyba nasze największe odkrycie ostatnich miesięcy!
Jego fenomen polega na tym, że nie wymaga wygniatania, praktycznie robi się sam leżąc wygodnie w lodówce.


Ważne, aby drożdże, jeśli wybieramy świeże, były naprawdę świeże. Zapewni to ładne rośnięcie i pewność, że nie powstanie zakalec. Jeśli nie mamy świeżych drożdży, alternatywę dla nich stanowią drożdże suche. Należy się trzymać zasady - 1 s suchych drożdży to 2 g świeżych. I wszystko się uda. Wprawdzie suche drożdże wolniej pracują, a co za tym idzie - ciasto nie rośnie tak szybko, jednak w perspektywie całonocnego wyrastania chleba, nie ma to tak wielkiego znaczenia.
Co do naczynia, w którym ma rosnąć chleb, musi być ono wysokie. Chleb bardzo dużo urośnie. Raczej nie polecamy metalowych misek, podobnie, zresztą z łyżkami do mieszania, lepiej robić to drewnianymi, drożdże nie lubię metalu.
Garnek do pieczenia nie musi być rzymski, wystarczy szczelne naczynie żaroodporne lub jak w naszym przypadku brytfanka. 


PRZEPIS I - pszenny z czarnuszką i pestkami dyni


SKŁADNIKI:
  • 400 g mąki pszennej typ 550 lub 650
  • 10 g drożdży świeżych lub 3,5 g suszonych
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 3/4 łyżki oleju
  • 250 ml letniej wody
  • 2 łyżki łuskanych pestek z dyni
  • 2 łyżki czarnuszki

Do miski wrzucamy pokruszone drożdże, dodajemy cukru, 50 g mąki oraz letnią wodę. Mieszamy drewnianą łyżką i przykrywamy ściereczkę na ok. 15 minut. Tak samo postępujemy z suszonymi drożdżami.
Proces ten nie jest konieczny, ale dzięki  niemu po upieczeniu, chleb nie będzie pachniał fermentowanymi drożdżami.
Do gotowego zaczynu wrzucamy resztę składników zostawiając pół łyżki czarnuszki i mieszamy na gładkie ciasto. Powinno być elastyczne i rozciągliwe. 
Wyrabianie nie jest konieczne, ze względu na czas jego leżakowania. Gotowe ciasto pozostawiamy w misce i przykrywamy folią spożywczą, w której robimy dziurki. Dzięki temu ciasto będzie mogło oddychać. Wkładamy do lodówki na minimum 8 godzin.
Po tym czasie ciasto wyciągamy z lodówki, wykładamy na stolnicę i ponownie wyrabiamy. Przykrywamy ściereczką do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 min, ale tym razem w temperaturze pokojowej. 
Piekarnik nastawiamy na 220 stopni, funkcja góra - dół. Do środka wkładamy garnek wraz z pokrywką, aby się nagrzał. 
Do gorącego naczynia przekładamy uformowany chleb, można go naciąć na górze, dzięki temu zapobiegniemy niekontrolowanym pęknięciom. Posypujemy czarnuszką, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na półkę 1 niżej niż środkowa. Zmniejszamy od razu temperaturę do 200 stopni. pieczemy 30 minut. Po tym czasie ściągamy pokrywkę i pieczemy jeszcze przez 20 min. Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 180. Dzięki temu skórka nie będzie twarda.
Wyjęty chleb smarujemy masłem lub wodą zawijamy w ściereczkę. Studzimy na kratce.


PRZEPIS II - pełnoziarnisty ze słonecznikiem i siemieniem lnianym


SKŁADNIKI:
  • 350 g mąki graham (1850) lub razowej (2000)
  • 50 g mąki pszennej typ 550 lub 650
  • 10 g drożdży świeżych lub 3,5 g suszonych
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 3/4 łyżki oleju
  • 250 ml letniej wody
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżki pestek słonecznika

Postępujemy jak w przepisie wyżej. Do zaczynu używamy mąki pszennej 550 lub 650. Pełnoziarnistą mąkę używamy dopiero do właściwego ciasta. Zostawiamy po pół łyżki siemienia i słonecznika i wsypujemy go na górę.
Przy pieczeniu tego chleba nie zmniejszamy temperatury do 180, a do końca pieczemy w 200 stopniach.


PRZEPIS III - pszenny z oregano, bazylią i suszonymi pomidorami


SKŁADNIKI:
  • 400 g mąki pszennej typ 550 lub 650
  • 10 g drożdży świeżych lub 3,5 g suszonych
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 3/4 łyżki oleju z pomidorów
  • 250 ml letniej wody
  • 5 -6 drobno pokrojonych suszonych pomidorów
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano

Postępujemy jak w przepisie I, ale zastępujemy zwykły olej olejem z pomidorów, dzięki temu uzyskamy intensywniejszy smak. Wszystkie zioła wraz z pomidorami wrzucamy do ciasta. Chleb można posypać dowolnymi ziarnami.

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Witam,
    Próbowałam zrobić chlebek według II przepisu, zrobiłam wszystko dokładnie tak jak w przepisie i nie wyszedł. Ciasta nie dało się wyrobić nie kleiło się w ogóle i nie urosło.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może drożdże były stare? Nam się też raz tak zdarzyło, okazało się, że drożdże były już niestety zleżałe. Czasami niestety za długo leżą w sklepie.
      A jeśli ciasto nie dało się wyrabiać, to może dała Pani za mało wody?

      Usuń
  2. Faktycznie taki chlebuś robi wrażenie ^^ Można go za każdym razem zmieniać według zachcianek :D

    OdpowiedzUsuń