czwartek, 12 stycznia 2017

Prosty chleb pszenny z orzechami arachidowymi

Bochenki które dziś widzicie wyglądają pysznie, smakują wybornie i rewelacyjnie chrupią pod zębem a to za sprawą orzeszków arachidowych które zmiękną trochę w chlebie i są rewelacyjne.
Prosty chleb pszenny z orzechami arachidowymi.


                  Składniki: 2 bochenki formy 26 x 12
  • 1 kg mąki pszennej T 750
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 40 g świeżych drożdży 
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 szklanka orzechów arachidowych niesolonych
  • 850 ml wody

Do miski wsypałam mąkę, dodałam sól, orzechy, wymieszałam.
Drożdże rozpuściłam w wodzie.
Wlałam rozpuszczone drożdże do mieszanki z mąką i dobrze wymieszałam.
Ciasto posypałam mąką, miskę nakryłam ściereczką i  pozostawiłam do wyrośnięcia na 30 minut.
Foremki nasmarowałam masłem, wysypałam mąką, przełożyłam do nich ciasto.
Pozostawiłam foremki na 15 minut do napuszenia.
Piekłam chleb w piekarniku nagrzanym do 190 C z opcją grzania góra/dół przez 35 minut.
Po upieczeniu wyjęłam chleby z foremek i studziłam na kratce.

Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Rodzinne spotkanie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger