Ciasto truskawkowe poza sezonowe

Sezon na truskawki jest dość krótki, co zrobić aby cały rok jeść ciasto z truskawkami? To proste wystarczy użyć dżemu truskawkowego zamiast nich, to zawsze jakieś wyjście. Dziś zapraszam na ciasto truskawkowe którym można się uraczyć nawet w zimę. Piekłam w blaszce o wymiarach 25 cm x 42 cm. 

Składniki:
Masa
2 budynie śmietankowe
750 ml mleka
4 łyżki cukru
1 kostka masła

Masa truskawkowa
duży słoik dżemu truskawkowego (u mnie 1 litr)
3 łyżki żelatyny

dodatkowo należy upiec ciemny biszkopt z 5 jajek




Wykonanie:
Biszkopt ułożyć w blaszce w której był pieczony najlepiej na nowym papierze do pieczenia, nawilżyć go przegotowaną, zimną wodą.
Ugotować budyń na mleku z cukrem, gdy będzie zimny zmiksować z miękkim masłem. Masę wyłożyć na biszkopt.
Żelatynę rozpuścić w połowie szklanki wrzątku tak aby nie było grudek. Dżem zblendować na płynną masę na końcu dodać zimną żelatynę i jeszcze raz zblendować. Truskawkową masę wyłożyć na masę budyniową, całość trzymać w lodówce.


Komentarze

Prześlij komentarz

skomentuj ♥