wtorek, 10 stycznia 2017

Kremowy sernik muszkatołowy z malinowym sosem i Manhattan

Milczenie jest złotem, natomiast w XVI w. w cenie złota była gałka muszkatołowa!
Tak, tak, ta mała pesteczka, która ze względu na swój piżmowy aromat była najbardziej pożądaną małą kulką w tamtejszych czasach.
Jej mała, okrągła istota wywołała nawet niejedną bitwę o Wyspy Banda, należące do indonezyjskich Wysp Korzennych, na której to pozyskuje się ją w ogromnych ilościach.
Aż któregoś razu doszło między Holandią a Stanami Zjednoczonymi do wymiany- Holandia otrzymując muszkatołową wysepkę, odstąpiła Stanom kawałek ziemi nazywany wtedy Nowym Amsterdamem.
Dziś kawałek tej ziemi jest najdroższą dzielnicą Nowego Jorku i najbardziej zaludnioną jego częścią, a nazywany jest Manhattanem! ;)
I kto by pomyślał, że słynna Wall Street jest nowojorska tylko dlatego, że ktoś się z kimś kiedyś zamienił na muszkatołowe drzewka ;)
Gałkę muszkatołową dodaje się do potraw wszelakich! Od mięsiw i warzyw po desery i wino.
I taki delikatnie muszkatołowy, bardzo kremowy, oblany malinowym sosem deser, stawiam dzisiaj przed Wami.
Sernik...wymagający odrobinę więcej czasu, niż te klasyczne, bo największą robotę robi tu nocne leżakowanie w lodówce.
Po tym czasie można już się tylko rozpłynąć, tak samo, jak ten sernik rozpływa się w ustach ;)
Pachnący domem ale i jednocześnie odrobinę wykwintny, będzie idealny na zimowy deser i jako towarzysz do kawy, czy herbaty :)


Sernik muszkatołowy z sosem malinowym
Potrzebujesz:
Spód:
  • 200g herbatników
  • 100g masła
Masa serowa:
  • 500g twarogu
  • 2 łyżki śmietanki kremówki
  • 3 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • 200ml mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • skórka otarta z 1/3 cytryny
  • 1/4 otartej gałki muszkatołowej/ 1/5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
Sos malinowy:
  • 200g mrożonych lub świeżych malin
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • 2 łyżki cukru pudru
Sposób przyrządzenia:
Spód:
1. Herbatniki umieść w malakserze i zmiel na proszek lub włóż do szczelnej torebki z zamknięciem i rozkrusz przy pomocy wałka.
2. Masło roztop i dokładnie połącz z rozkruszonymi ciastkami do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
3. Masą wyłóż dokładnie spód tortownicy i mocno ubij, dociskając dnem szklanki.
4. Piecz 10min. w 180*C.

Masa serowa:
1. Twaróg umieść w malakserze, dodaj śmietankę i zmiel na gładko lub rozgnieć dokładnie widelcem i wymieszaj ze śmietanką przy pomocy trzepaczki.
2. Do sera dodawaj pojedynczo jajka - kiedy jedno dokładnie połączysz z serem, dopiero wtedy dodaj kolejne.
3. Do masy serowej dodaj pozostałe składniki i połącz dokładnie do uzyskania jednolitej konsystencji.
4. Gotową masę wylej na upieczony spód z ciasteczek i piecz przez 30min. w 180*C, następnie zmniejsz temperaturę do 90*C i piecz przez 1h. Po tym czasie wyłącz piekarnik i zostaw w nim sernik przez kolejną 1h.
5. Sernik włóż do lodówki na całą noc- dzięki temu będzie kremowy i puszysty.

Sos malinowy:
1. W rondelku umieść wszystkie składniki i zagotuj.
2. Odparuj trochę sos, aby nie był zbyt wodnisty.
3. Podawaj do gotowego sernika następnego dnia.

Smacznego!









































Nutmeg cheesecake with raspberry sauce
Ingredients:
Bottom:
  • 200g biscuits
  • 100g butter
Nutmeg cheese filling:
  • 500g cottage cheese
  • 2 tablespoons sweet cream
  • 3 eggs
  • 6 tablespoons sugar
  • 200ml milk
  • 2 tablespoons flour
  • grated zest of 1/3 lemon
  • Grated nutmeg 1/4 / 1/5 teaspoon ground nutmeg
Raspberry sauce:
  1. 200g frozen or fresh raspberries
  2. juice of 1/2 orange
  3. 2 tablespoons powdered sugar
Method:
Bottom:
1. Put biscuits in the food processor and grind into a powder or insert into a sealed bag and crush with a roller.
2. Melt butter and combine thoroughly with crushed biscuits.
3. Put everything on bottom of the springform pan and firmly push the crushed biscuits with the bottom of the glass.
4. Bake 10 min. at 180°C.

Nutmeg cheese filling:
1. Place cottage cheese in a food processor, add the cream and grind utnil smooth or mash thoroughly with a fork and mix with cream with a whisk.
2. Add to the cheese  eggs - one by one.
3. Add the remaining ingredients and combine thoroughly until completely combined.
4. Pour ready filling on the bottom of the baked cookie bottom and bake for 30 minutes. at 180 * C, then reduce temperature to 90 * C and bake for 1 hour. After this time, turn off the oven and leave the cheesecake in it for another 1h.
5. Put cheesecake in the fridge for the whole night- thus be creamy and delicate.

Raspberry sauce:
1. Place all ingredients in a saucepan and bring to boil.
2. Reduce the liquid a little bit.
3. Serve beside the finished cheesecake the next day.

Enjoy!


2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...