Fit | Sałatki/Surówki

Sałata z ciecierzycą, awokado i ogórkiem

10 stycznia 2017
Jump to recipe

Cieciorka, znana również jako ciecierzyca, przyznam szczerze, że zbyt rzadko gości na naszym stole. Ponieważ miałam akurat cieciorkę w puszce, postanowiłam podzielić zawartość i z połowy zrobić hummus. A co z drugą połową? Padło na sałatkę, bo leniwej żonie nie chciało się robić obiadu, a sałatki w naszym domu, szczególnie z podpiekaną bułą z masłem czosnkowym są bardzo lubiane i mile widziane w roli pełnoobiadowej;)

Tak narodziła się sałata z ciecierzycą.

Do sałaty dodałam to co miałam czyli awokado, fetę, cebulę, pomidorki. Ale miałam strasznego smaka na ogórki, w dodatku kiszone, więc ten nietypowy składnik w tym zestawieniu również się znalazł.  Sałatka wyszła świetna, robi się ją dość szybko, szczególnie jeśli użyjemy gotowych miksów sałat, bo ile zajmuje pokrojenie awokado, kilku pomidorków i cebuli? Chwilkę!

No i oczywiście poza sałatą musiała pojawić się rukola. Do rukoli trzeba dorosnąć, sama się o tym przekonałam, więc jeśli sałatę mają jeść dzieci, niekoniecznie szalejcie z jej ilością. U nas, gdyby nie fakt, że miałam 1/3 torebki miksu sałat, to robiłabym sałatę na samej rukoli.

Z sosem tym razem również nie szalałam, skropiłam całość sokiem z cytryny, solą, pieprzem i delikatnie pokropiłam oliwą. Tak myślę, że przy kolejnej sałacie, użyję awokado, jako bazy do dressingu np z kaparami? 😉

A Wy jakie nietypowe składniki lubicie w sałatkach?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *