Przejdź do głównej zawartości

Kopytka

Kopytka bez dodatku jajka ze smażoną cebulką


Co zrobić z reszty ziemniaków z poprzedniego obiadu? Na przykład kopytka. Jeśli ziemniaków zostało zbyt mało, zawsze można jeszcze dogotować. 

Dzisiaj przepis na kopytka wegańskie, zawsze robiłam z jajkiem ale tym razem chciałam zobaczyć jak wyjdą bez niego. I wiecie co wam powiem, o wiele lepsze. Jajko jest w ogóle nie potrzebne, a po co marnować jajka, skoro w tym daniu są na prawdę zbędne? :)

Przepis na kopytka jest bardzo prosty, z małą ilością produktów, a są na prawdę smaczne, ja bardzo lubię również odsmażane następnego dnia. :)


Przepis: (90 kopytek)

Składniki:

1 kg ziemniaków

około 1,5 szklanki mąki pszennej

3 łyżki mąki ziemniaczanej

sól 

dodatkowo:

smażona cebulka

Wykonanie:

1. Jeśli do przepisu używamy ziemniaki z poprzedniego dnia wystarczy, że przepuścimy je przez praskę. 


Obieramy ziemniaki, myjemy, gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i gorące przepuszczamy przez praskę, odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.


2. Kiedy ziemniaki ostygną dodajemy 3 łyżki mąki ziemniaczanej i powoli dosypujemy mąkę pszenną. Dlaczego powoli? Bo pamiętajcie każdy ziemniak jest inny i może się okazać, że będziecie potrzebować troszkę mniej mąki. Dodajemy około 1 płaską łyżeczkę soli. 

Wyrabiamy jednolite ciasto. 

3. Odrywamy po kawałku ciasta i formujemy wałek z którego wycinamy kopytka. W razie czego ciasto podsypujemy mąką pszenną. 



4. Kopytka wrzucamy do gotującej się wody z dodatkiem soli i 1 łyżką oleju. Gotujemy od wypłynięcia przez około 2 minuty. 


Łyżką cedzakową wyławiamy kopytka i rozkładamy na talerzu. 

Podajemy ze smażoną cebulką. 






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ciasto na pierogi (100 pierogów)

Delikatne, elastyczne ciasto na pierogi Za pewne wiele osób, szuka idealnego przepisu na ciasto pierogowe. Jeśli lubicie takie delikatne, rozpływające się w ustach pierogi , ten przepis na pewno przypadnie Wam do gustu.   Z tego ciasta na prawdę wychodzą pyszne pierogi.  Kochani w komentarzach niektórzy piszą, że użyłam dużo soli, jednak ciasto na prawdę nie było mocno słone, ale jeśli uważacie, że soli jest faktycznie za dużo, to nie dodawajcie. :)

Sernik z serka Skyr

Przepis na ten sernik dostałam od mojej mamy. W oryginalnym przepisie jest użyty twaróg półtłusty, a że w Danii nie ma dostępu do twarogu użyłam serka skyr w wiaderku o smaku waniliowym.  Skyr jest islandzkim wyrobem mlecznym podobnym do jogurtu, chodź mi w smaku bardziej przypomina serki homogenizowane.  Ciasto jest genialne, smakowało całej rodzince. Po prostu rozpływa się w ustach. Dlatego z czystym sumieniem mogę wszystkim polecić.

Wegetariański obiad po śląsku

Kluski śląskie z wegańską roladą i modrą kapustą z sosem al'a pieczeniowym Dzisiaj miałam ochotę na typowo śląski obiad, kluski, rolada i kapusta modra. A że jestem wegetarianką zaczęłam się zastanawiać jak mogę przyrządzić wegetariańską roladę. Postanowiłam troszkę pokombinować licząc się z tym, że coś może nie wyjść. Jednakże mój strach miał tylko wielkie oczy, gdyż rolada wyszła idealna, smakowita, perfekcyjna. Z czystym sumieniem mogę polecić każdemu.  Zapraszam was na wegetariański śląski obiad ...