11.01.2017
Ciasteczka daktylowe bez cukru
250 g daktyli bez pestek
200 g ziaren sezamu
1 szklanka płatków owsianych + panierka
1 banan
cynamon 1 łyżeczka
kardamon 1 łyżeczka
imbir 1 łyżeczka
goździki 5 sztuk
Przygotowanie:
1. Daktyle, sezam i płatki owsiane.
Daktyle zalać wrzątkiem i pozostawić do wystudzenia. Ziarna sezamu zmiksować w blenderze na proszek. Sezam pod koniec miksowania zrobi się tłusty i zacznie przywierać do ścianek naczynia. Należy wtedy uważać i odklejać sezam, żeby nie dopuścić do pracy blendera bez obciążenia.
Płatki owsiane zalać ciepłą wodą i pozostawić do naciągnięcia.
2. Masa ciasteczkowa.
Odcedzone z wody daktyle, zmiksowane ziarna sezamu, banana i 1/2 szklanki płatków owsianych, zmiksować blenderem w dużej misce. Jeżeli masa będzie zbyt klejąca, należy dodać suchych płatków owsianych. Przyprawić dodając po łyżeczce: cynamonu, kardamonu, imbiru i roztartych w moździerzu goździków.
3. Formowanie ciastek.
Do miski wsypać płatki owsiane, które będą stanowiły panierkę do ciastek. Za pomocą łyżki stołowej odmierzać ciastka z dużej miski. Panierować w płatkach owsianych i układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Do formowania okrągłych kształtów może służyć łyżka zamoczona w wodzie.
Tak przygotowane ciasteczka piec w temp. 170 st. C w funkcji termoobiegu przez 20 minut. Po zakończeniu pieczenia wystudzić w piekarniku.
Ciasteczka daktylowe wykonane są bez użycia dodatkowego cukru i tłuszczu zwierzęcego. Smakiem nie odbiegają od innych produktów słodzonych. Wykorzystane do ich przygotowania daktyle zawierają cenne składniki mineralne: żelazo, potas i magnez oraz są źródłem kwasu foliowego oraz witamin B6 i PP. Poza tym zawierają cukry proste glukozę i fruktozę, które w nieznacznym stopniu podnoszą poziom cukru we krwi. W związku z tym polecane są szczególnie diabetykom. Jednak powinniśmy zwracać szczególną uwagę na spożywane ilości cukrów prostych.
Fruktoza - przyjaciel czy wróg? - vitalia.pl
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńPrzepis jest bardzo prosty, a efekt smakowity :)
UsuńPrzepis nie wygląda na skomplikowany, chyba spróbuje ;D
OdpowiedzUsuńZachęcam bardzo gorąco do spróbowania.
Usuń