poniedziałek, 9 stycznia 2017

KRAJANKA



Składniki na ciasto:
  • 2 jajka
  • 10 dag margaryny
  • 1/2 kg mąki 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 15 czubatych łyżek cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki płaskie miodu sztucznego
Składniki na polewę:
  • 1,5 paczki margaryny
  • 3/4 szklanki mleka
  • 4 dag kakao
  • 1,5 kieliszka wódki 
  • 11,5 dużych czubatych łyżek cukru

Sposób wykonania:

Jajka ubić z cukrem, dodać mąkę z proszkiem oraz roztopioną margaryną i rozpuszczony w mleku miód.

Piec 30 min w temperaturze 170 stopni Celsjusza.

Ostudzić. Pokroić na kawałeczki. Moczyć w ciepłej polewie, a następnie obtoczyć delikatnie w pokruszonych herbatnikach.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz