niedziela, 8 stycznia 2017

Śledzik pod pierzynką

Szybka w przygotowaniu i smaczna sałatka śledziowa. Dzięki warstwom smaki sałatki się łączą i stanowią pyszną całość. Polecam na rodzinne spotkania. 



4 płaty śledzia marynowanego
4 ziemniaki
1 duża cebula
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
3 jajka
2 marchewki
0,5 szklanki startego żółtego sera
3 łyżki natki pietruszki
4 - 5  łyżek majonezu
Sól
Pieprz

Ziemniaki oraz marchewkę obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Jajka  gotujemy na twardo, obieramy. Ze śledzi zdejmujemy skórę, kroimy je w paseczki lub kosteczkę. Cebulę siekamy bardzo drobno. Mieszamy ją ze śledziem oraz musztarda. Wykładamy na dno półmiska. Przykrywamy je połową majonezu. Ziemniaki oraz marchewkę kroimy w kosteczkę lub ścieramy na tarce o średnich oczkach. Kolejno układamy je w półmisku, smarujemy majonezem. Ostatnie układamy posiekane jajka oraz starty ser. Na wierzchu rozsypujemy natkę pietruszki.




1 komentarz: