Ciasto na święto Trzech Króli – Galette des rois

Ciasto na święto Trzech Króli czyli Galette des rois. 

ciasto-na-swieto-trzech-kroli

Ciast na święto Trzech Króli czyli Galette des rois to ciasto pieczone we Francji z okazji Objawienia Pańskiego czyli naszego św Trzech Króli. Zrobione jest z ciasta francuskiego i masy migdałowej. Ciasto jest o tyle specjalne, że po położeniu masy osoba która je przygotowuje układa jeden migdał ( kiedyś bób ). A dlaczego ? A dlatego, że ten kto trafi na ten migdał zostanie królem i dostanie do noszenie tego dnia koronę. U nas migdał schowany .. kto na niego trafi ? hmm.. okaże się w ciągu dnia. 

Ciasto na święto Trzech Króli

  • 2 płaty ciasta francuskiego 
  • 100 gram migdałów zmielonych 
  • 100 gram cukru 
  • 1 jajko 
  • 1 żółtko 
  • 100 gram masła 
  • 1 migdał 

 

Piekarnik nagrzewamy do 190 C.

Z płatów ciasta francuskiego wycinamy koła ( najprościej położyć talerz i odrysować kształt nożem ). 

Układamy jeden okrąg z ciasta na formie do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. 

Do miksera wkładamy miękkie masło oraz cukier mieszamy, po chwili dodajemy jajko i migdały – wszystko dokładnie miksujemy. 

Tą masę układamy na naszym cieście, układamy jednego migdała.

ciasto-trzech-kroli

Przykrywamy drugim blatem z ciasta i dokładnie sklejamy boki, tak żeby podczas pieczenia masa nam z ciasta nie uciekła. 

Ostrym nożykiem delikatnie nacinamy ciasto, tworząc na jego powierzchni wzór. Ciasto smarujemy rozmącony żółtkiem.

ciasto-trzech-kroli-przepis
 

Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut. 

Wyciągamy ciasto, studzimy i .. smacznego życzę !