Włoskie cantuccini

Dziś pierwszy w Nowym Roku przepis kulinarny na blogu. Po wyczerpujących, głównie pod względem ilości jedzenia, Świętach Bożego Narodzenia proponuję Wam tym razem słodkość delikatną, bez tony kremu, czekolady, polewy ... (powiedziała, zajadając właśnie czekoladową tartę z rumem i czekoladowym ganache :) - chyba najlepsze ciasto, jakie ostatnio poczyniłam - przepis wkrótce!). :)
Wracając zaś do tematu - coś, co chętnie zabierzecie ze sobą do pracy, dacie dzieciom do szkoły, poczęstujecie przyjaciół przy wspólnej kawie lub winie. Idealnie pasuje do nich słodkie wino. Robi się je w mgnieniu oka, nie wymagają również posiadania genialnego talentu kulinarnego. Wystarczy tylko mieć ostry nóż. Mowa o włoskim przysmaku - ciasteczkach cantuccini. :)


Składniki:
250 gramów mąki 
2 jajka
150 gramów cukru trzcinowego
5 gramów proszku do pieczenia
50 gramów posiekanych migdałów*
50 gramów migdałów w całości*
skórka otarta z 1 cytryny
szczypta soli
* - migdały w przepisie można zastąpić różnymi rodzajami orzechów


Wykonanie:
Wszystkie składniki umieść w misce, wymieszaj i zagnieć ciasto. Ciasto przełóż na blat obsypany mąką i uformuj je w wałek (o długości blaszki do pieczenia). Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, na niej umieść wałek. Wstaw do piekarnika na 30 minut. 
Po tym czasie wyciągnij ciasto z piekarnika, połóż wałek na deskę do krojenia i ostrym nożem pokrój go na plastry o grubości około 1,5 cm. Rozłóż ciastka na blaszce i włóż z powrotem do piekarnika, tym razem na 10-12 minut, w temperaturze 170 stopni. Następnie przewróć ciasteczka na drugą stronę i powtórz czynność. Odstaw do ostygnięcia. 
Smacznego! :)


Komentarze

  1. Nigdy ich nie jadłam ale widzę,że muszę to szybko nadrobić , bo wyglądają przesmacznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że będą Ci smakować! Daj znać, jak wypróbujesz! :)

      Usuń
  2. Słyszałam o tych ciasteczkach. Muszą być bardzo dobre!:)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz