niedziela, 8 stycznia 2017

BaBka KoKoSowo- CzekoLaDowA




Składniki:
  • 1 tabliczka czekolady deserowej
  • 1 kostka masła
  • 1 kubek cukru
  • 4 jajka
  • 1,5 kubka mąki pszennej 
  • 0,5 opakowania proszku do pieczenia
  • 0,5 kubka wiórków kokosowych
  • 0,5 kubka mleka
  • szczypta soli

Przygotowanie:
  • Czekoladę łamiemy na małe kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Miękkie masło, cukier, sól mieszamy do uzyskania kremowej konsystencji. 
  • kolejno wbijamy jajka i dobrze mieszamy. 
  • Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy, krótko mieszamy.
  • Oddzielamy 1/3 ciasta, dodajemy wiórki kokosowe, 2-3 łyżki mleka i mieszamy. 
  • Płynną czekoladę i pozostałe mleko dodajemy do większej części ciasta i krótko mieszamy, przelewamy do natłuszczonej keksówki (o długości 30 cm).
  • Za pomocą łyżki robimy w cieście czekoladowym podłużny rowek, a następnie pośrodku rozprowadzamy ciasto kokosowe. 
  • Babkę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 50-60 minut. W razie potrzeby pod koniec czasu pieczenia wierzch przykrywamy folią aluminiową, aby za bardzo się nie zrumienił. 
  • Ciasto studzimy i wyjmujemy z formy. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem lub oblewamy polewą czekoladową

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz