widzet

niedziela, 8 stycznia 2017

Wegański kebab / gyros

Wegański kebab / gyros

Dla fanów szybkich rozwiązań kulinarnych proponujemy dzisiaj roślinny zamiennik popularnego kebaba/gyrosa. Danie to powinno przypaść do gustu nie tylko roślinożercom! :)

Wegański kebab / gyros

Przepis na 1 porcję

Potrzebujemy:

  • 1 placek dużej tortilli
  • 5 kotlecików sojowych
  • pół pomidora
  • 2 liście sałaty (u nas masłowa, ale może być też lodowa, kapusta pekińska lub gotowy mix sałat)
  • 1/8 papryki czerwonej
  • kilka plasterków cebuli
  • 2 łyżeczki przyprawy kebab-gyros
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • sól, pieprz
Sos:
  • 2 łyżeczki czubate hummusu klasycznego ( można użyć też sojonezu lub śmietanki, albo pominąć)
  • 2 łyżeczki sosu bbq (lub ketchupu)
Wegański kebab / gyros

Przygotowanie:

  1. Kotlety sojowe wrzucamy do wrzącej wody z dodatkiem 1 łyżeczki przyprawy gyros i 1 łyżeczki sosu sojowego, odrobinę solimy i gotujemy ok. 5 min, aż zmiękną. Odsączamy i czekamy aż ostygną. Następnie kroimy kotlety w pasy i obtaczamy w marynacie (1 łyżeczka przyprawy gyros + 1 łyżeczka oleju + 1 łyżeczka sosu sojowego + odrobina soli i pieprzu - wszystko dokładnie mieszamy i obtaczamy kawałki kotletów sojowych). Gotowe smażymy na rozgrzanym oleju, aż się zarumienią.
  2. Sałatę siekamy drobno, pomidora, paprykę i cebulę kroimy w kostkę.
  3. Sos: możemy zrobić z dowolnych ulubionych składników - może to być sojonez + ketchup lub inne składniki. My akurat mieliśmy pod ręką hummus i wymieszaliśmy go z sosem bbq.
  4. Tortillę smarujemy sosem, na środku układamy sałatę, warzywa i sojowy kebab/gyros. Wierzch polewamy jeszcze odrobiną sosu bbq. Placek dokładnie zawijamy i podsmażamy na patelni z obu stron (najlepiej na patelni grillowej). Zdejmujemy i możemy zajadać się tym pysznym wegańskim fast foodem! :D

Smacznego!

Maugo&Paszko


Wegański kebab / gyros
Wegański kebab / gyros

Wegański kebab / gyros

Wegański kebab / gyros

Wegański kebab / gyros


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz