Makaron dyniowy z sosem z kurczakiem i pieczarkami

Magda

Dynia często gości w naszej kuchni więc zapraszamy na kolejne dyniowe wariacje, gdzie tym razem będzie makaron dyniowy z kurczakiem i pieczarkami :)

Makaron dyniowy z sosem z kurczakiem i pieczarkami

 Składniki na dyniowy makaron:

– 1 dynia makaronowa ok. 900 g
– 1 pierś z kurczaka ok. 400 g
– 300 g pieczarek
– 1 cebula
– 1 łyżka masła
– 200 g śmietanki 30%
– 3 gałązki natki pietruszki
– sól
– pieprz
– kminek
– oliwa z oliwek

Składniki na 2 porcje.

Dynię kroimy na pół i wyciągamy z niej pestki. Następnie kropimy ją oliwą, przyprawiamy solą i pieprzem i wkładamy na blaszce do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy 45 minut.

W między czasie robimy sos. W rondelku rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim cebule drobno pokrojoną. Następnie dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę i podsmażamy. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz kminkiem. Natkę pietruszki siekamy i dodajemy. Pieczarki myjemy i kroimy na grubszą kostkę. Gdy wszystko jest już usmażone dodajemy śmietankę i czekamy jak się deczko zredukuje.

Gotowa dynię wyciągamy z piekarnika. Widelcem drążymy dynię z której robi się makaron. Makaron dyniowy układamy na talerzu a na nim nasz sos z kurczakiem i pieczarkami.

Smacznego :)

Makaron dyniowy z sosem z kurczakiem i pieczarkami

Zapisz

Zapisz

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *