sobota, 7 stycznia 2017

Drobiowe kotlety ze szparagami i serem

Sezon szparagowy dopiero przed nami, postanowiliśmy więc, wykorzystać te ze słoika. W sezonie przed smażeniem, koniecznie ugotujcie w osolonym wrzątku.







Składniki

4 filety z piersi kurczaka (po 200g)
4 plastry sera królewskiego
1 słoiczek szparagów zielonych
mąka
1 jajko
bułka tarta
olej do smażenia
sól

 

 

Przygotowanie

 
Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, robimy kieszeń przy pomocy ostrego noża. Można lekko rozbić.
W środek układamy ser i szparagi. Zamykamy kieszeń, mięso oprószamy solą.
Następnie obtaczamy w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej.
Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju (płomień nie może być za duży, inaczej bułka się przypali, a mięso będzie surowe).
Możemy również lekko podsmażyć kotlety i przełożyć do piekarnika na 20 min, temperatura 180°C.

2 komentarze: