Translate

8.01.2017

Zawijany indyk z majerankiem



500 g piersi z indyka

gałka muszkatołowa
majeranek
sól morska
pieprz

dodatkowo

folia spożywcza
6 gumek recepturek



Przygotowanie.

1. Indyk:

Filety z indyka wymyć pod zimną bieżącą wodą, wykroić tłuste i krwiste fragmenty. Pokroić na dwie 15 cm porcje.

2. Zawijanie:

Przygotować dwa identyczne kawałki folii spożywczej. Ułożyć filety na pierwszej folii i przyprawić solą morską, pieprzem, majerankiem oraz startą gałką muszkatołową. Zawinąć, dokładnie usuwając powietrze spod folii. Obrócić całość o 90 stopni i zawinąć w drugi kawałek folii, zwracając uwagę na powietrze pod folią. Założyć na każdą porcję indyka 3 gumki recepturki.


3. Gotowanie:

Zawinięte filety gotować 40 minut w wodzie po przykryciem. Po tym czasie wyjąć z wody i pozostawić w folii do schłodzenia przez ok. 2 godziny.
Sos własny, który znajduje się wraz z indykiem w folii, można wykorzystać jako zaczyn do kolejnego sosu. Jeżeli zmieszamy ze sobą kilka sosów, możemy odkryć dość osobliwe smaki.

Przygotowany domowym sposobem zawijany indyk, nie zawiera żadnych chemicznych dodatków, ulepszaczy czy konserwantów. Możemy go skomponować z ulubionym zestawem ziół, przypraw, suszonych owoców lub warzyw. Ilość kombinacji jest naprawdę ogromna. Indyka spożywamy głównie na zimno jako wędlinę do kanapek lub serwujemy jako mięsny dodatek do sałatek. 


Przechowujemy w lodówce do max. tygodnia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeżeli pozostawisz swoją opinię.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...