TARTALETKI BURACZKOWE Z FETĄ

Wytrawne tartaletki kakaowe z nadzieniem z buraczków i fety to przekąska, która zadowoli nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Muszę się przyznać, że ja do takich należę- jestem bardzo wybredna kulinarnie 😉 A połączenie buraków z fetą zapieczone w tartaletkach podbiło moje serce. Tak się na nie "rzuciłam", że mojemu mężowi zostały zaledwie 2 sztuki. Są po prostu przepyszne! Sami musicie spróbować...

Składniki:

Tartaletki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 2-3 łyżki śmietany 30%
  • 1 łyżka kakao
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta imbiru
  • szczypta gałki muszkatołowej 
Nadzienie
  • 1-2 buraki czerwone
  • 1 cebula czerwona
  • 2 łyżki oliwy
  • 1-2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz
  • 1/2 op. sera feta
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki śmietany 30%
Wykonanie:


Tartaletki:
Przesianą przez sito mąkę mieszamy w misce z kakao, solą, pieprzem, imbirem oraz gałką muszkatołową. Dodajemy śmietanę oraz pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło i zagniatamy szybko ciasto.Ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min. w celu schłodzenia. Po tym czasie, ciasto rozwałkujemy, wycinamy kółka za pomocą foremek i wylepiamy nim, wysmarowane wcześniej masłem, foremki do tartaletek. Nakłuwany spód widelcem i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10-15 min. Studzimy.

Nadzienie:

Buraki obieramy, myjemy i gotujemy w wodzie aż będą miękkie. Następnie studzimy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę i smażymy do zeszklenia. Do zeszklonej cebuli dodajemy starte buraki oraz ocet jabłkowy, cukier, sól i pieprz. Całość mieszamy i trzymamy na ogniu ok. 5 min. Studzimy.
Jajka lekko roztrzepujemy i mieszamy ze śmietanką. Lekko przyprawiamy pieprzem i solą. Ser feta kroimy w drobną kosteczkę.
Wystudzone tartaletki napełniamy podsmażonymi buraczkami i zalewamy mieszanką śmietanowo-jajeczną. Na wierzchu układamy kawałki fety.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 min.
Podajemy na ciepło.

Rada:

Aby skrócić sobie czas pracy możemy użyć mrożonych buraków tartych. Wtedy trochę dłużnej trzeba trzymać je na ogniu, do momentu odparowania całej wody. Dopiero po odparowaniu wody z buraków dodajemy ocet, cukier, sól oraz pieprz.










  

Komentarze

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny