8 sty 2017

Chleb z garnka

W moim domu co jakiś czas pachnie domowym pieczywem. Najczęściej takie pieczywo jest zjadane tego samego dnia, ale bywa tak, że piekę większą ilość bułek aby moja córcia miała następnego dnia do szkoły a mąż do pracy.
Ten przepis na chlebek jest rewelacyjny, ponieważ mimo, że jemy go następnego dnia, w środku nadal jest miękki a skórka jest chrupiąca.





Składniki:

    38g drożdży
    3 szklanki ciepłej wody
    1 kg mąki

    1 łyżka cukru
    3 łyżeczki soli (płaskie)
    3 łyżki oleju
   
Przygotowanie:

   Do miski rozkruszyć drożdże dodać cukier. Gdy drożdże rozpuszczą się dodać wodę, przesianą mąkę, olej i sól. Wszystkie składniki połączyć. Miskę zawinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 10godzin. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki. Podsypać mąką i wyrobić ciasto (ciasto nie będzie elastyczne). Odstawić na 30 min i przykryć ściereczką.
Do piekarnika włożyć naczynie żaroodporne (ok. 5l ) i nagrzać do 220C. Naczynko wyjąć (uważać bardzo gorące), włożyć do niego nasz chlebek i zamknąć. W ten sposób chleb pieczemy 30min. Po 30min zmniejszamy temperaturę do 200C, ściągamy pokrywę i pieczemy jeszcze około 25min (do złotej skórki).

5 komentarzy:

  1. Zawsze chciałam spróbować taki zrobić, bo wyglądają pięknie. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/2017/01/08/tarta-na-spodzie-z-kaszy-jaglanej-z-lososiem-porem-i-camembertem/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wygląda i smakuje bardzo dobrze...a na dodatek bardzo łatwy do zrobienia

      Usuń
  2. Wspaniale wygląda ten chleb, na bardzo puszysty. Super przepis.

    OdpowiedzUsuń