golabki

 

 

Gołąbki z kapusty pekińskiej są prostsze i szybsze do przygotowania niż tradycyjne gołąbki z białej kapusty a przy tym bardziej delikatne w smaku, szybciej się gotują, są bardziej lekkostawne.

Można podać je z sosem pomidorowym.

 

 

PRZEPIS NA GOŁĄBKI Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ

Składniki na gołąbki z kapusty pekińskiej:

1 kapusta pekińska

0,45 kg mięsa mielonego wieprzowego lub drobiowego

1 cebula

1 ząbek czosnku

1 jajko

sól

pieprz

łyżeczka oregano

2 liście laurowe

5 szt ziela angielskiego

0,5 litra bulionu

 

Jak zrobić gołąbki z kapusty pekińskiej:

Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści, ostrożnie oderwać liście i zblanszować (obgotować ok 2 min w osolonym wrzątku). Wystudzić.

Mięso mielone dobrze wyrobić z startą na tarce cebulą i czosnkiem, jajkiem i przyprawami. Na dnie dużego garnka rozłożyć pozostałe, małe, środkowe liście kapusty, ziele angielskie i liście laurowe.

W duże, sparzone liście kapusty, zawijać porcje mięsa (ok 2 łyżki), zawijać boki liści do środka a potem rolować. Gotowe ruloniki układać ciasno w garnku jeden przy drugim.

Kiedy wszystkie gołąbki znajdą się w garnku, zalewamy je bulionem.

Gotujemy pod przykryciem aż będą miękkie (ok 20 min w zależności od ilości gołąbków).

 

 

 

 

 

golabki