Uwielbiam surówki, często tworzę ich różne wariacje, aby wzbogacić drugie dania o ten pyszny warzywny dodatek. Dziś jednak zapraszam Was na jedną z najłatwiejszych surówek, która gości na moim stole bardzo często. Jest naprawdę szybka i prosta w przygotowaniu. Kilka małych pomidorków, papryka i ogórki kiszone odpowiednio doprawione, to połączenie idealne. Surówka idealnie pasuje do mięs, w szczególności do kotletów mielonych. Ziemniaczki, taka surówka i tradycyjny, dobry mielony. No cóż… nam czasem nie trzeba nic więcej. A Wy jakie najczęściej surówki serwujecie do obiadu?
Składniki: (na 1 porcje, zwiększamy proporcjonalnie do liczby osób)
- 2 duże ogórki kwaszone
- 3 małe pomidorki (u mnie paprykowe)
- 1 cm pory
- 1/4 czerwonej papryki
- sól cebulowa do smaku (u mnie Skworcu)
- pieprz czarny mielony do smaku (u mnie Skworcu)
Przygotowanie:
Ogórki kroimy w większą kostkę, paprykę również. Por drobno siekamy. Pomidorki kroimy w ćwiartki. Całość wkładamy do miseczki, wstępnie mieszamy. Następnie doprawiamy do smaku solą cebulową (polecam, bo wzbogaca smak surówki) i pieprzem. Całość delikatnie polewamy olejem. Wszystko ostrożnie mieszamy, próbujemy. Surówkę najlepiej odstawić na kilka minut, aby smaki dobrze się przegryzły.
Podajemy do drugiego dania. Surówka idealnie pasuje do mięs, w szczególności do kotletów mielonych.
Najłatwiejsza surówka do obiadu (z pomidorków, papryki i ogórków kiszonych)
Smacznego
Mniam pyszna suróweczka 🙂
😀