tarta_z_bialym_serem

 

 

Tarta z białym serem jak sernik – pyszna, wilgotna, rozpływająca się w ustach.

Upiekłam ją na wigilię szkolną mojej córeczki i znikła do ostatniego kawałka 🙂

Kruche ciasto, które szybko można zrobić przy pomocy miksera i masa serowa o waniliowym smaku i aromacie.

Polecam!

 

 

 

PRZEPIS NA TARTĘ Z BIAŁYM SEREM

Składniki na tartę z białym serem:

kruche ciasto:

150g miękkiego masła

95g cukru pudru

30g migdałów zmielonych

szczypta soli

1 jajko

łyżeczka aromatu waniliowego

250g mąki

 

masa serowa:

200g tłustego białego sera

1 żółtko

2 szczypty soli

40g cukru

10g mąki

40g śmietany kremówki

1 łyżeczka aromatu waniliowego

1 białko

 

 

Jak zrobić tartę z białym serem:

Kruche ciasto:

Mikserem z płaska końcówką wymieszaj masło, cukier, migdały, sól na gładka masę.

Dodaj jako i aromat, potem mąkę.

Uformuj kulę z ciasta, owiń folią, wstaw do lodówki na godzinę.

Masa serowa:

W misce wymieszaj ser, żółtko, sól, cukier, mąkę, śmietanę i aromat na gładka masę.

W małej misce ubija na sztywno białko ze szczypta soli. Dodaj do masy.

Pieczenie:

Rozgrzej piekarnik do 150st.

Cienko rozwałkuj ciasto, wyłóż nim formę na tartę albo tortownicę 22cm.

Przykryj ciasto papierem do pieczenia, przyłóż kulkami do pieczenia albo suchą fasolą. Podpiecz przez 10 min. Zdejmij obciążniki.

Przelej masę serową na ciasto. Piecz 40 min.

 

 

 

tarta_z_bialym_serem

 

 

 

 

 

 

 

Przepis na tartę z białym serem pochodzi z książki Alana Ducasse „Mikołajek i słodkie przekąski. Łatwe przepisy do gotowania z dzieckiem”.

Ta książka to must have dla fanów przygód jedynego w swoim rodzaju chłopca – Mikołajka, bohatera stworzonego przez Rene Goscinny’ego i Jean-Jacques’a Sempego.

Autor książki Alain Ducasse to francuski szef kuchni restauracji na całym świecie, wielokrotny zdobywca gwiazdek Michelina.

Mikołajek, jego kumple, przygody były źródłem inspiracji dla francuskiego szefa, który stworzył trzydzieści przepisów zebranych w tej książce i podzielonych na smakowite rozdziały: Śniadania, Na przerwę w szkole, Wszystkiego najlepszego, Podwieczorki z kumplami, Posiłki świąteczne, Słodkości dla grzecznych dzieci, Niedzielne ciasta.

Każdy przepis opatrzony jest zdjęciem oraz takimi informacjami jak liczba porcji, czas przygotowania, czas pieczenia/gotowania.

Książka jest ładnie wydana, w twardej okładce – idealna na prezent zarówno dla dziecka jak i dla dorosłego fana Mikołajka.

 

Wydawnictwo Znak

twarda okładka

data wydania 2016

144 strony

 

 

 

mikołajek

 

 

 

 

 

mikolajek

 

 

 

 

 

 

mikolajek